Східний фланг буде одним із перших рубежів оборони НАТО в разі воєнного вторгнення російської армії, — Жовтенко

Тарас Жовтенко. Фото: dsnews.ua

Вільнюський саміт НАТО ухвалив історичне рішення щодо стримування Росії та відбиття її воєнних атак. Країни-члени Північноатлантичного альянсу визнають, що східний фланг може стати одним із перших рубежів оборони в разі російської агресії. Про це, сьогодні, 20 грудня, в ефірі телеканалу FREEДОМ завив експерт з міжнародної безпеки фонду “Демократичні ініціативи” ім. Ілька Кучеріва Тарас Жовтенко.

Так він прокоментував інформацію, що низка європейських держав дають добро на розміщення американського контингенту на їхній території, отже, побоюються того, що може статися з боку РФ.

“На Вільнюському саміті НАТО цьогоріч було досягнуто стратегічних рішень і зараз робляться практичні кроки щодо їх реалізації. Вільнюський саміт ухвалив досить серйозні стратегічні рішення щодо насамперед військового вишколу Альянсу до можливого не просто стримування Росії, а й відбиття воєнної атаки з боку ЗС РФ”, — сказав Жовтенко.

За словами експерта, північ Європи в цьому контексті є одним зі стратегічних напрямків із погляду можливого російського удару, і для Альянсу це один із пріоритетних напрямків там, де потрібно ще попрацювати в плані підготовки, щоб бути максимально готовим відбивати таку потенційну воєнну агресію з боку Росії.

“Тому що від 2014 року Альянс більш-менш підготувався до відбиття такої воєнної загрози у Східній Європі. Це концепція так званого посиленого передового базування НАТО, яке почало Альянсом опрацьовуватися після 2014 року. Суть цієї концепції зводиться до того, що країни-члени НАТО визнають, що східний фланг буде одним із перших рубежів оборони системи колективної безпеки НАТО. І з огляду на те, що країни східного флангу повинні будуть на полі бою мати справу з супротивником, який робить наголос на кількість і намагається взяти числом, а не якістю, то, відповідно, країнам східного флангу потрібно більше зброї, потрібна ця зброя ближче, потрібно більше готовності і в плані доступності інструментів для відбиття цієї агресії”, — говорить він.

Країни східного флангу в такий спосіб дадуть час більшим країнам-членам НАТО, таким як Велика Британія, Франція або США, максимально мобілізувати власний ресурс і вже безпосередньо включитися в оборону саме східного флангу, уточнив експерт.

“І якщо для Східної Європи така робота була виконана, і ми бачимо зараз по ситуації з Польщею, по тому, як Польща взаємодіє у військовому форматі зі США, ця робота близька до завершення. Поляки потенційно готові прийняти близько 100 тис. американських військовослужбовців. У разі агресії з боку Росії ця чисельність може бути потроєна в максимально короткі терміни. Плюс Польща перетворюється, по суті, на збройовий хаб для максимального стримування потенційної воєнної агресії Росії у Східній Європі. Щодо Північної Європи, таких дій НАТО ще не було, враховуючи, що Фінляндія і Швеція тільки нещодавно приєдналися до Альянсу і тільки нещодавно змогли стати формально учасниками реалізації тієї ж концепції, тільки вже не на сході Європи, а на північному сході”, — розповів Жовтенко.

Тож, резюмував він, те, як США насамперед нарощують військове і військово-стратегічне співробітництво з Фінляндією, Швецією, Данією, — це практичні кроки, щоб і Північна Європа теж була максимально готовою для не просто стримування, а й відбиття реального воєнного вторгнення з боку російської армії.

Читайте також: “Неможливо виключати прямого зіткнення”: загрозу від Росії на адресу ЄС і НАТО оцінили експерти

Прямий ефір