Якщо впаде Україна, то Путін полетить на крилах своїх воєнних досягнень далі, у небезпеці опиняться країни-сусіди, — дипломат

Ілюстрація: pixabay.com

Політика Кремля створює небезпеку для всіх країн-сусідів РФ, особливо з боку ЄС. Поки Україна стримує путінські війська, ймовірність агресії РФ щодо країн НАТО низька. Про це сьогодні, 20 грудня, в ефірі телеканалу FREEДОМ розповів дипломат, надзвичайний і повноважний посол України в Республіці Хорватія, Боснії і Герцеговині (2010-2017 рр.) Олександр Левченко.

“Зараз Путіну складно, Україна його фактично тримає, всю його армію і “доблесні” його війська всі тут. Тому, створюючи якийсь новий округ, треба наповнити його військами. Ясно, що з українського фронту він не зніме. А на українському фронті всі бойові більш-менш частини, все інше — взагалі непідготовлені до ведення бойових дій частини. І в цьому плані вони не несуть жодної небезпеки зараз. Небезпеку вони принесуть тоді, якщо раптом у Путіна буде успіх на українському фронті. Тому ми розмовляємо з нашими партнерами про те, що Україна має отримувати підтримку”, — сказав він.

За словами дипломата, у певному сенсі Україна й українці на своїх плечах несуть безпеку всього Європейського континенту.

“Коли вже впаде Україна, ясно, що Путін полетить на крилах своїх воєнних досягнень далі. Тоді буде реальна небезпека для Фінляндії. На сьогодні реальної небезпеки у них немає, тому що всі бойові частини тут перебувають”, — уточнив Левченко.

Крім того, він нагадав, що 24 лютого 2022 року, коли вторглася 200-тисячна російська армія до України, це були найкращі бойові частини РФ, від них залишилося тільки 10%. 90% — знищено.

“Тому все, що зараз воює, — це боєкомплект, який витягують із тилів, мобілізує Путін із тих, хто колись проходив військовий вишкіл. А те, що він не нападатиме, ми в Україні свідки, що вони 100 разів заявляли, що їхня мета військових маневрів біля кордонів України зовсім не нападати на Україну. А взяли, підло напали тощо. Тому всі знають, що Путіну довіряти не можна, це людина, яка бреше в очі, відверто, дуже довго. Тому, хочуть росіяни йому вірити, нехай вірять. Міжнародна спільнота йому не довіряє. Особливо країни-сусіди”, — резюмував Олександр Левченко.

Читайте також: НАТО має пояснити Путіну, що його цілі “СВО” не беруться до уваги, — Фесенко

Нагадаємо, президент України Володимир Зеленський, коментуючи запитання з приводу заяви низки західних політиків та українських військових про терміни закінчення війни, сказав, що ніхто не знає, чи закінчиться війна 2024 року. Та зауважив, що скепсис призведе до втрати країни.

Прямий ефір