Європейський суд відмовився виключати російського олігарха Абрамовича із санкційного списку

Роман Абрамович. Фото: forbes.ru

Європейський суд відмовився виключати російського олігарха Романа Абрамовича із санкційного списку. Відповідне рішення суд, розташований у Люксембурзі, ухвалив сьогодні, 20 грудня, повідомляє FREEДОМ.

У релізі суду уточнюється, що Роман Абрамович має російське, ізраїльське та португальське громадянство.

Зокрема, він є мажоритарним акціонером материнської компанії Evraz, однієї з провідних російських груп у сталеливарному і гірничодобувному секторі. Цей сектор забезпечує істотне джерело доходів російського уряду.

“Після нападу Росії на Україну 24 лютого 2022 року [Європейська] Рада, серед іншого, заморозила кошти та заборонила в’їзд до Європейського Союзу або транзит через нього провідним бізнесменам, які займаються діяльністю в секторах економіки, що забезпечують істотне джерело доходів уряду Росії. Ці обмежувальні заходи спрямовані на посилення тиску на Росію і вартість дій останньої з підриву територіальної цілісності, суверенітету і незалежності України”, — йдеться в повідомленні.

Абрамович оскаржував у загальному суді Європейського Союзу включення і збереження його імені в санкційних списках фізичних і юридичних осіб. Крім того, він вимагав компенсації за шкоду, завдану його репутації, яка, за його попередньою оцінкою, становить 1 млн євро.

Суд відхилив позов Романа Абрамовича, тим самим підтвердивши вжиті проти нього обмежувальні заходи.

“Рада не помилилася у своїй оцінці, вирішивши включити, а потім зберегти ім’я пана Абрамовича в оскаржуваних списках, з огляду на його роль у групі Evraz і, зокрема, в її материнській компанії. Крім того, суд зазначає, що включення і збереження імені пана Абрамовича в списках не є невиправданим і непропорційним порушенням його основних прав, що включають, зокрема, право на повагу до приватного і сімейного життя, свободу ведення бізнесу і вільне пересування”, — зазначено у пресрелізі.

У зв’язку з цим суд нагадує, що законодавство ЄС передбачає можливість дозволяти використання заморожених коштів і надавати відповідні дозволи, які дають змогу вивільнити кошти або інші економічні ресурси. Щодо ймовірного порушення права Романа Абрамовича як громадянина Португалії й, отже, ЄС, вільно пересуватися територією Європейського Союзу — суд відхиляє його доводи про непропорційне порушення цієї свободи як необґрунтовані.

Оскільки Абрамович не зміг довести, що включення і збереження його імені в списках було незаконним, його позов про компенсацію також відхилено.

Читайте також: Племінниця Путіна, син Медведєва та заводи: хто потрапив під 12-й пакет санкцій ЄС

Прямий ефір