Я ніколи не говорив з Орбаном про припинення вогню чи про діалог з Путіним, — Зеленський

Володимир Зеленський. Скриншот: uatv.ua

Україна та Угорщина — країни-сусіди. Якою б не була позиція прем’єр-міністра Угорщини Віктора Орбана, українська влада намагається знайти рішення і відповіді на певні запитання, але задля цього треба організувати зустріч лідерів країн. Про це сьогодні, 19 грудня, заявив президент України Володимир Зеленський під час підсумкової пресконференції, інформує FREEДОМ.

Так він відповів на запитання: “Віктор Орбан чи інші лідери якось тиснуть на те, щоб ви вийшли на перемир’я з Путіним?”

“Я ніколи не говорив з Віктором Орбаном про припинення вогню чи про діалог з Путіним. Ніколи. Можливо, він порушував цю тему з його друзями чи лідерами ЄС, чи десь за кордоном, можливо, в Сполучених Штатах. Щось було таке в його промові, але я не знаю. Для мене це дещо дивно. Тому що іноді його політика не дуже дружня до нас. І він знає це. Цей факт він чув від мене, я йому сказав”, — розповів глава держави.

Зеленський зазначив, що в нього було багато питань до Орбана.

“Але в будь-якому випадку, ми сусідні країни, і навіть попри всі ці виклики і два роки повномасштабної війни, цей досвід нашого прямого діалогу не дав нам можливості відчути ці потужні дружні відносини проти російської агресії. Тим не менш, ми сусіди. Ми намагаємося знайти рішення і відповіді на певні запитання, але задля цього нам треба організувати зустріч. Минулого разу в Аргентині я сказав Орбану: “Вікторе, дай мені одну причину, чому ви нас не підтримуєте в ЄС?”. Це було ще до ухвалення рішення [про початок перемовин про членство України в ЄС]. Він не зміг сказати. І друге, я його попросив: “Скажи мені, а чому ми не можемо організувати офіційну зустріч між нами?”. Він також не міг дати відповідь”, — сказав глава держави.

На думку Зеленського, знайти дипломатичне рішення можливо, і сторони працюватимуть над цим.

Читайте також: “Нам просто потрібно зустрітися”: Зеленський поділився подробицями спілкування з Орбаном в Аргентині

Прямий ефір