Відень — столиця шпигунства: про можливості російських агентів розповів експерт

Ілюстративне фото: gur.gov.ua

Середня кількість російських дипломатичних представників у Відні оцінюється приблизно у 200 осіб. Про це сьогодні, 18 грудня, в ефірі телеканалу FREEДОМ повідомив військовий експерт Українського інституту майбутнього Іван Ступак.

“Російська присутність у країнах Європи — колосальна, вони мають такий собі дипломатичний “дах”. Відень — столиця світового шпигунства. Середня кількість російських дипломатичних представників у Відні становить орієнтовно під 200 осіб, з яких тільки десяток наші дипломати знають в обличчя, умовно Небензя (Василь Небензя, постійний представник РФ при ООН, — ред.)”, — сказав він.

Ступак зазначив, що інформації щодо більшості російських диппредставників немає, включно з даними про їхні завдання, зайнятість і про те, чи постійно вони перебувають у даному місті, чи переміщуються територією Європейського Союзу, використовуючи дипломатичний паспорт.

“Не забувайте, що людина з дипломатичним паспортом може подорожувати, — умовно поїхати в Чехію або поїхати в Болгарію. Це означає, що її не можуть зупинити, вона покаже дипломатичний паспорт і поліцейські її відпустять, бо вона недоторканна”, — пояснив він. 

Експерт наголосив, що таким чином російські представники можуть подорожувати країнами ЄС, зустрічатися з різними людьми та збирати інформацію.

“Вони можуть у лісі або горах робити схованки — закладки з грошима, підробленими паспортами, якісь інструкції, технічні засоби, щоб потім через місяць якась людина, яка отримала вказівку з Москви, приїхала туди за координатами і забрала те, що їй потрібно. Вона й гадки не матиме, хто це поклав, коли було закладено. Або навпаки — дипломат може забирати щось зі схованки, наприклад, два тижні тому туди поклали важливу інформацію, а він просто приїхав і забрав. І він недосяжний для місцевих спецслужб, його можуть тільки видворити, а затримати і вилучити щось не можуть”, — підсумував Іван Ступак.

Читайте також: Нон грата — на Заході, непотрібні — вдома: експерти обговорюють методи і долю російських шпигунів

Прямий ефір