Окупанти хочуть втягнути у “вибори” якнайбільше мешканців ТОТ: про методи, цілі та протидію розповіла правозахисниця

Вибори в РФ. Фото: dw.com

Для тимчасово окупованих територій (ТОТ) України російські окупанти замовили 4,8 млн бюлетенів на “вибори” Путіна. Завдання — втягнути в процес голосування якнайбільше мешканців, щоб створити й для внутрішньої, й для зовнішньої аудиторії картинку нібито безпрецедентної підтримки Путіна навіть у захоплених населених пунктах. Про це у прямому ефірі телеканалу FREEДОМ сказала виконавча директорка Східної правозахисної групи, адвокатка, правозахисниця Віра Ястребова.

За її словами, саме з цією метою псевдовибори на ТОТ планують проводити не три дні, як у Росії, а 12: три та дев’ять додаткових.

“Вони мали негативний досвід, коли люди на тимчасово окупованих територіях України під час цих електоральних провокацій намагалися їх уникнути. Аж до того, що не виходили на вулицю чи кудись виїжджали. Тепер вони на ці виклики відповіли. Це і пересувні мобільні пункти голосування — не виключаю, що вони цей інструмент використають, як і в минулій виборчій кампанії — і створення більшої кількості днів голосування для того, щоб максимально людей залучити”, — вважає виконавча директорка Східної правозахисної групи.

Вона радить жителям окупованих територій по можливості уникати контакту з окупаційними адміністраціями та озброєними людьми, які намагатимуться втягнути їх у процес голосування. Адже, крім картинки, втягування людей у путінські “вибори” — метод залякування, пояснює правозахисниця.

“Що робить окупант? Він намагається залякати місцеве населення, говорячи про те, що участь у псевдовиборах — це скоєння злочину за законами України й, відповідно, ніби дороги назад немає. Ви взяли участь у цій акції? Отже, на вас чекає від України кримінальне переслідування”, — коментує Ястребова.

Правозахисниця наголосила, що Україна посідає з цього приводу гуманну та законну позицію, і навіть готова надавати захист тим, хто свідчитиме про організацію незаконних виборів на ТОТ.

“Тому ми, громадські організації, повинні людям говорити й роз’яснювати на своєму рівні, як діяти в такій ситуації. Якщо не вдалося уникнути безпосередньої участі у цьому, то є можливість повідомляти про проведення цих заходів, хто був залучений. І є подальший алгоритм, який дозволяє отримати й імунітет від притягнення до кримінальної відповідальності, і додаткові бонуси, пов’язані із гарантуванням безпеки для тих, хто виступить зі свідченнями у певному захищеному форматі”, — розповіла Віра Ястребова.

Читайте також: Вісім автобусів з агітаторами привезли до окупованого Мелітополя: про підготовку до путінських “виборів” розповів Федоров

Раніше в ефірі FREEДОМ юристка, колишня членкиня української делегації у Тристоронній контактній групі з мирного врегулювання на Донбасі Тетяна Іванова заявила, що росіяни на тимчасово окупованих територіях України будуть силою примушувати українців голосувати на майбутніх псевдовиборах.

Нагадаємо, 8 грудня президент РФ Володимир Путін заявив про намір балотуватися на виборах у березні 2024 року. Для виборів уже навіть обрали дату — 15-17 березня.

Прямий ефір