Облави в найпрестижнішому виші: у Росії полюють на потенційних призовників (ВІДЕО)

Ілюстративне фото: glavcom.ua

У Росії поліція проводить облави на молодих людей. Потенційних строковиків шукають у гуртожитках, магазинах, кафе і в університетських аудиторіях. Хлопців хапають у метро і на вулицях. Осінній призов стартував у РФ 1 жовтня 2023-го і триватиме до кінця року. Правозахисники називають його найжорстокішим від початку повномасштабного вторгнення Росії до України, інформує FREEДОМ.

Дісталися силовики і до студентів найпрестижнішого московського вишу. Студента Московського державного університету (МДУ) Андрія Лебедєва забрали до армії прямо з лекції. Переможець олімпіад і конкурсів, він вступив на бюджет без іспитів і навчається на стаціонарі філологічного факультету. 

“Ми бачимо, що кожен наступний призов жорсткіший за попередній, бачимо, що облав більше, що права порушуються. Ми бачимо, що всі закони — це формальність, якщо тільки це не репресивні закони”, — сказав прессекретар фонду “Идите лесом” Іван Чувіляєв. 

Крім того, у Москві військкомат відправив служити студента магістратури, який отримав відстрочку від армії. Його затримали на вулиці як ухилянта.

“Уже видали форму, поголили, призначили медкомісію, але сподіватися вже нема на що. Ян приніс усі довідки щодо діагнозу, а також довідку, що він студент магістратури, воєнком сказав, йому на все начхати. Мене в будівлю комісаріату не пускали, утримували силою. Я викликала швидку, оскільки синові було погано, і поліцію, але поліцейські не приїхали”, — розповіла мати російського призовника. 

За законом, студенти російських вищих навчальних закладів мають право на відстрочку від служби в армії до кінця навчання. Потрібно лише принести до військкомату довідку. Але там вигадують різні причини, щоб не видавати документ про відстрочку. 

19-річний Олег Іванов із Ростовської області на другому курсі технікуму пішов в академічну відпустку і поїхав на заробітки до Москви. У хостел, де він жив, вломилися силовики і фактично викрали хлопця. Де він зараз — невідомо. Мати Олега написала заяву в поліцію про викрадення сина. 

“Олега не повинні були призивати: до кінця червня 2024 року в нього відстрочка. Але це не має значення: сам по собі насильницький призов у Москві незаконний”, — пояснила правозахисниця “Движения сознательных отказчиков” Олена Попова.   

Не припиняється в країні й полювання на потенційних мобілізованих або контрактників. Особливо вразливі — мігранти та представники нацменшин. 

Правозахисники руху “Идите лесом” повідомили про рейд поліції в селі Верхні Осельки під Санкт-Петербургом. Там затримали кілька десятків ромів. 20 із них притягнули до адміністративної відповідальності за порушення порядку, а 35 затриманим видали повістки. 

“Триває дуже агресивна кампанія із залучення нових контрактників із розміщенням білбордів, розкладанням по поштових скриньках усіляких листівок з обіцянкою про багато грошей — тільки приходьте до військкомату і підписуйте контракт. Це відбувається активно, але не приносить жодних плодів”, — зазначив Чувіляєв. 

У листопаді 2023-го активісти руху “Идите лесом” зафіксували рекордну кількість облав у Москві — 73. Вони не виключають, що найближчими тижнями їх буде ще більше. А після виборів у Росії можна очікувати “різкого закручування гайок” — аж до оголошення загальної мобілізації.

Читайте також: У Росії збільшилася кількість облав на чоловіків для мобілізації — деталі від фонду “Идите лесом”

Нагадаємо, російський опозиціонер Геннадій Гудков заявив, що “платна” мобілізація, коли росіяни, насамперед жителі невеликих населених пунктів, добровільно погоджуються воювати проти України за великі для них гроші, поступово видихається.

Читайте також: Родичі мобілізованих росіян скаржаться: влада РФ погрожує у відповідь (ВІДЕО)

Прямий ефір