Київ зробив усе для ухвалення рішення, — Мезенцева про відкриття переговорів щодо членства України в ЄС

Марія Мезенцева. Фото: uatv.ua

У Брюсселі розпочав роботу саміт Європейського Союзу, під час якого вирішуватиметься питання про початок переговорів з Україною щодо вступу до ЄС. Канцлер Австрії Карл Нехаммер заявив, що Австрія за теперішніх умов не погодиться на переговори про можливий вступ України до Європейського Союзу. Також завадити ухваленню рішення може і Угорщина. Депутат Верховної Ради України, голова делегації України в ПАРЄ Марія Мезенцева в ефірі телеканалу  FREEДОМ розповіла, які дії наша держава виконала, щоби піти назустріч Орбану.

“Позиція, виражена канцлером Нехаммером, не є позицією народу Австрії чи депутатів країни загалом, як і Угорщини”, — зазначила Мезенцева і додала, що робота щодо надання Україні статусу кандидата продовжується.

Мезенцева також висловила оптимізм щодо переговорів у Раді Європи та наголосила на важливості розвитку співробітництва у різних галузях, таких як енергетика. У світлі поточних подій вона наголосила на успішному досвіді України у диверсифікації джерел енергії, що, на її думку, дає можливість країні стати ключовим постачальником електроенергії для країн Євросоюзу.

Вона також звернула увагу на важливість вирішення питань, пов’язаних із правами українських дітей у світі, та повідомила про засідання спеціального комітету з цих питань при Парламентській асамблеї Ради Європи.

Мезенцева також зазначила, що Україна реагує на звернення нацменшин та йде назустріч Угорщині у рамках правил Венеціанської комісії.

“Для нас важливо, що ми йдемо назустріч Угорщині, враховуючи права нацменшин, особливо питання свободи слова та можливості спілкування рідною мовою. Ми звертаємо увагу на потреби щонайменше 150 000 українців, для яких угорська є рідною мовою”, — зазначила Мезенцева.

Вона підкреслила, що Україна прагне дотримуватись прав нацменшин у проведенні ефірів, зборів, та у наданні освітніх квот.

“Ми перевиконали вимоги, але визнаємо, що залишилися деякі невдоволення. Однак важливо відзначити, що ми дотримуємося процедур і правил, встановлених Венеціанською комісією. Це не вигадка, а чіткий аналіз”, — додала Мезенцева.

Прямий ефір