Росія модифікувала С-400, їх кілька тисяч, — Гетьман про удари балістичними ракетами по Києву

Наслідки російської атаки по Києву 13.12.2023. Фото: t.me/vitaliy_klitschko

Одна з нових стратегій країни-агресора Росії — це застосування для завдання ударів по Києву вже не “Іскандерів”, а перероблених на балістичну ракету зенітних ракет із комплексу С-400. Про це сьогодні, 13 грудня, в ефірі телеканалу FREEДОМ розповів військовий експерт, майор запасу ЗСУ Олексій Гетьман.

“Трохи змінюється система управління. Але С-400 — це зенітна ракета, як С-300, перероблена зенітна ракета в балістичну. Одна з модифікацій цієї ракети дає змогу відлітати на відстань понад 300 км, тому по Києву С-300 не долетить, а С-400 остання модифікація може долітати. І вони її використовуватимуть, і таких ракет у них багато, на відміну від балістичних ракет “Іскандер”, яких залишилося сотні-півтори. Було 900, вони 800 вистрілили, 100 залишилося і ще трошки вони зробили. Можна оцінювати у 150-180 “Іскандерів” у них ще є. Це до 500 км, тобто до Києва може спокійно долетіти”, — сказав він.

Експерт уточнив, що С-400 теж може долетіти до Києва, але вона працює на межі своєї дальності і їх у Росії — кілька тисяч.

“Тому це досить небезпечна ситуація. Я підозрюю, на жаль, що вони можуть спробувати ще більше активно використовувати ці ракети, тому що цих ракет у них багато і до Києва вони можуть долетіти”, — уточнив Гетьман.

Він додав, що, попри збиття силами ППО, уламки балістичних ракет, що падають, дуже небезпечні. Це не крилата ракета, яку можна збити на підльоті.

“У неї немає підльоту, вона підіймається до 25-30 км вгору, практично в стратосферу, а потім вертикально зверху атакує вниз. Ми цю ракету знищуємо, але уламки однаково падатимуть, ракета летить досить швидко — до 2,5-3 км на секунду. Якщо порахувати енергію уламка, залежно від його ваги, і перевести в енергію, еквівалент відповідатиме десяткам кілограм тротилу. 10-15 кг невеликий шматок заліза з такою швидкістю викликає не просто руйнування, а вибух, тому що це велика енергія. Шматок заліза з такою енергією, з такою швидкістю, коли падає, він досягає великої енергії, і коли падає на землю або будову, то просто відбувається вибух, тому що під час удару, якщо мовою збереження енергії, вона переходить у теплову і це і є вибух”, — резюмував Олексій Гетьман.

https://www.youtube.com/watch?v=-0s3eDlNFm8

Читайте також: Ракетна атака РФ на Київ — реакція Путіна на візит Зеленського до Вашингтона, — Фесенко

Нагадаємо, сьогодні вночі, 13 грудня, російські війська атакували Україну 10 безпілотниками типу Shahed і 10 балістичними ракетами. Усі ворожі цілі збили українські сили ППО. Тип ракет, якими окупанти атакували Київ, встановлять після вивчення уламків.

Прямий ефір