Хто контролює небо — той контролює і тривалість війни, — Зеленський за підсумками зустрічі з Байденом

Володимир Зеленський і Джо Байден. Фото: ap.org

Україна цінує підтримку США у протистоянні російській агресії. Про це сьогодні, 13 грудня, під час спільної пресконференції з Джо Байденом заявив президент України Володимир Зеленський, інформує FREEДОМ.

“Ми боремося за свою свободу. А також у Європі ми говоримо: ми боремося за нашу і за вашу свободу. І цей мотив резонує не тільки в Україні, не тільки в наших серцях, але також і в Польщі, в країнах Балтії. І якщо в одній країні буде свобода — скрізь буде свобода, в одній душі — і потім це поширюється на інші душі”, — сказав Зеленський.

Він нагадав, що Україна у XXI столітті пройшла вже дві революції, і вже майже два роки триває повномасштабна війна.

“Путін не здобув перемогу. Завдяки успіхам України наші європейські сусіди врятовані від російської агресії. Ми довели, що наша сміливість, наше партнерство стоять вище, ніж ворожнеча з боку Росії”, — заявив український лідер.

Зеленський також повідомив, що з лютого 2022 року Україна звільнила вже понад 50% територій, які були захоплені російськими військами.

“Ми також відвоювали Чорне море, можливість здійснювати експорт морем. Це позначилося на економіці, зростання якої цього року становить 5%. Попри війну ми також продовжуємо реформи”, — додав він.

Президент також зазначив, що завдяки американським системам ППО “Петріот” Україна захищає свої міста від російських ракет.

“Ми з президентом Байденом обговорили, як наростити нашу взаємодію наступного року. Насамперед це протиповітряна оборона, руйнування логістичних ланцюжків росіян на українській землі. Дякую США за підтримку і допомогу. Ми сильні на землі та на морі, але ми також хочемо виграти битву в небі, розтрощити перевагу росіян у повітрі. Хто контролює небо — той контролює і тривалість війни. І ми зміцнимо ці наші позиції у 2024 році”, — заявив президент України.

Зеленський нагадав, що під час візиту він провів зустріч із представниками американських оборонних компаній.

“Вони нам порадили, як зробити так, щоб наша військова індустрія працювала швидше і ефективніше”, — сказав він.

Український лідер повідомив, що також під час переговорів із Джо Байденом ішлося про посилення санкцій і подальшу ізоляцію Росії, і “як Путін має заплатити за свою агресію”.

“Разом Україна і США можуть зміцнити свободу і демократію. Це важливо і для інших країн світу. Усе, про що ми сьогодні говорили, допоможе нам у 2024 році”, — резюмував Володимир Зеленський.

Читайте також: США не залишать Україну і продовжать постачати озброєння, — Байден за підсумками зустрічі із Зеленським

Нагадаємо, 11 грудня президент України Володимир Зеленський прибув із візитом до Сполучених Штатів Америки. 12 грудня, у другий день візиту, глава Української держави провів зустрічі:

  • з керівниками американських оборонних компаній в Українському домі у Вашингтоні;
  • у Конгресі США — з лідером Демократичної партії в Сенаті Чаком Шумером, лідером Республіканської партії в Сенаті Мітчем Макконнеллом і сенаторами;
  • вперше зі спікером Палати представників Конгресу США Майком Джонсоном.

Також 12 грудня відбулася зустріч Володимира Зеленського з президентом США Джо Байденом. Лідер американської держави повідомив, що підписав угоду про виділення Україні допомоги в розмірі 200 млн дол.

Прямий ефір