Угорці Закарпаття і словацької меншини звернулись до Орбана і Мішеля, щоби вони відкрили шлях Україні до Європи, — Стефанішина

Прапор України біля будівлі Єврокомісії в День Європи. Фото: uatv.ua

Віцепрем’єр-міністерка з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Ольга Стефанішина обговорила із представником Угорщини закон про національні меншини. Про це вона розповіла сьогодні, 12 грудня, після зустрічі з учасниками Ради із загальних питань міністрів у справах Європи ЄС, інформує кореспондент телеканалу FREEДОМ у Європі.

“Достатньо детально проговорювали сам ухвалений закон про національні меншини. І підтвердили, що наразі основна робота має бути в напрямку імплементації закону. Він ставив деякі питання, просив роз’яснити, уточнити деякі моменти і після цієї дискусії ми погодили, що команди наші освітні працюватимуть над імплементацією. Кожен з нас дав відповідні інструкції в столицю і я вважаю, що це безпрецедентний елемент”, — сказала Стефанішина.

Також вона розповіла, що було звернення угорців Закарпаття і словацької меншини саме до прем’єр-міністра Угорщини Віктора Орбана і президента Європейської ради Шарля Мішеля з тим, щоби вони відкрили шлях Україні до Європи, як насправді єдиний найбільш успішний шлях процвітання цих націй.

“Мені дуже приємно, тому що ми не могли навіть сподіватись на таку підтримку, і вона навіть в деяких випадках важливіша, ніж підтримка держав ЄС”, — зазначила віцепрем’єр-міністерка.

Читайте також: Маю оптимізм, що рішення щодо старту перемовин про членство України в ЄС буде сформоване консенсусом, а не вето, — Стефанішина

Нагадаємо, міністри закордонних справ країн-членів ЄС другий день проводять підготовчі засідання до саміту лідерів країн-членів Євросоюзу, який відбудеться у Брюсселі 14-15 грудня. На ньому ЄС має ухвалити рішення про початок перемовин з Україною про членство. Потрібен консенсус — Угорщина послідовно виступає проти.

Прямий ефір