Маю оптимізм, що рішення щодо старту перемовин про членство України в ЄС буде сформоване консенсусом, а не вето, — Стефанішина

Ольга Стефанішина. Скриншот: uatv.ua

Рішення саміту лідерів Європейського Союзу, який відбудеться 14-15 грудня, щодо старту перемовин про членство України в ЄС буде позитивним. Таку думку сьогодні, 12 грудня, після зустрічі з учасниками Ради із загальних питань міністрів у справах Європи ЄС висловила віцепрем’єр-міністерка із питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Ольга Стефанішина, інформує кореспондент телеканалу FREEДОМ у Європі.

За її словами, дискусії, які точаться зараз між державами-членами ЄС, питання, які ставить Угорщина, це питання спроможності Єврокомісії організувати політично гладкий, зрозумілий, передбачуваний процес розширення, питання того, яким може бути єдиний підхід до усіх країн розширення.

“Тому що Україна дійсно вирвалася вперед і попри майже десятирічний шлях трансформації, оцінка ведеться від моменту отримання статусу кандидата. Багато запитань перед новим початком Європи, і Угорщина їх ставить. Тому дуже важко сказати, ті чи інші рішення матимуть вплив. Знову ж таки, діалог є, і я знаю, що є дуже багато різних різнопланових пропозицій на порядку денному і щодо фінансування, і щодо реформи Європейського Союзу, і щодо деяких політичних процесів. Тому це дає мені можливість такого стриманого оптимізму, що все ж таки насамперед це буде рішення, сформоване консенсусом, а не рішення, сформоване вето”, — сказала Стефанішина.

Також віцепрем’єрка прокоментувала заяви окремих представників уряду Австрії, які виступають проти негайного старту перемовин щодо вступу України до ЄС.

“Це був виступ канцлера в парламенті, він розглядав питання мандату на ухвалення рішення. Я знаю, що парламент Австрії ухвалив рішення на підтримку позитивного сигналу всім країнам розширення. Це важливо. Також я сьогодні мала можливість поспілкуватись з австрійською міністеркою з європейських справ. Вона також говорила, що жодних натяків на блокування рішення немає, водночас, звичайно, вони достатньо недвозначно наполягають на єдиному підході для всіх країн. Це питання на цьому етапі я коментувати не можу, але ми вважаємо, що позитивний імпульс для всіх країн історично важливий зараз, і власне він не дасть аргументів потім звинувачувати ЄС в тому, що формуються певні острівці нестабільності в тих чи інших регіонах”, — розповіла Ольга Стефанішина.

Читайте також: Ми не питали, чи достатньо багата Угорщина, щоб стати членом ЄС, — голова МЗС Люксембургу в Брюсселі

Нагадаємо, міністри закордонних справ країн-членів ЄС другий день проводять підготовчі засідання до саміту лідерів країн-членів Євросоюзу, який відбудеться у Брюсселі 14-15 грудня. На ньому ЄС має ухвалити рішення про початок перемовин з Україною про членство. Потрібен консенсус — Угорщина послідовно виступає проти.

Прямий ефір