Росіяни силою примушуватимуть українців на окупованих територіях “голосувати” на прийдешніх псевдовиборах, — юристка

Тетяна Іванова. Скріншот: uatv.ua

Росіяни на тимчасово окупованих територіях України будуть силою примушувати українців “голосувати” на прийдешніх псевдовиборах. Про це сьогодні, 11 грудня, в ефірі телеканалу FREEДОМ заявила юристка, колишня членкиня української делегації в Тристоронній контактній групі з мирного врегулювання на Донбасі Тетяна Іванова.

Вона переконана, що до проведення президентських виборів у РФ усіх жителів окупованих територій України загарбники змусять отримати російські паспорти.

“На окупованих територіях місцеве населення попередили, що до Нового року вони всі мають отримати російські паспорти, і нікого на окупованій території без російського паспорта після Нового року вони не потерплять. Ну, в якихось регіонах вони розповідають, що будуть депортувати, наприклад, у Запорізькій, Херсонській областях, а в Донецькій і Луганській областях погрожують і тим, що можуть бути і кримінальні переслідування, і тим, що можуть бути фізичні розправи, і тим, що втратять роботу, і тим, що дітям буде не так легко залишатися на цій окупованій території — погроз багато”, — повідомила Іванова.

За словами юриста, вже зараз у місцевих жителів перевіряють документи, що засвідчують особу, на вулиці, у громадському транспорті, у будь-яких установах, і в разі відсутності російського паспорта, починаються проблеми.

Іванова переконана, що ніякої особливої активізації агітації на окупованих українських територіях не буде. Окупанти просто створять картинку для ЗМІ та населення, відмиють великі гроші та будуть шляхом репресій змушувати українців “голосувати”.

“Нема чого людей ні вмовляти, ні переконувати, ні агітувати, тому що там діють репресивні механізми. Вони знають, що репресивними механізмами все одно змусять людей піти на “вибори”. Навіть якщо цього дня у зв’язку з тим, що тривають бойові дії, йде війна, буде вкрай небезпечно на якихось дільницях у якихось регіонах, це не зупинить їх заганяти людей на виборчі дільниці, щоб виконати план”, — сказала вона.

Юрист припустила, що РФ може залучити до “виборів” як “міжнародних спостерігачів” представників тих країн, які підтримують зв’язки з путінським режимом.

“І, можливо, будуть поодинокі представники, які мають громадянство інших країн і, можливо, навіть демократичних країн, але вони з якихось причин проживають у Російській Федерації, давно вже оселилися й громадянства не змінювали. І ось таких одиничних, які мають громадянство таких країн, і я думаю, вони будуть спеціально привозити, показати, що громадяни демократичних країн на цих “виборах” беруть участь”, — сказала Іванова.

Читайте також: Стратегія Навального голосувати за всіх, окрім Путіна, — помилкова, — Курносова

Нагадаємо, 8 грудня президент РФ Володимир Путін офіційно заявив про намір балотуватися на виборах у березні 2024 року. Для виборів уже навіть обрали дату — 15-17 березня.

Прямий ефір