Зеленський поспілкувався з Орбаном в Аргентині: чи вплине це на позицію прем’єр-міністра Угорщини — думка Мережка

Володимир Зеленський і Віктор Орбан. Фото: president.gov.ua

Судячи з фото, в Аргентині президент України Володимир Зеленський мав коротку розмову з прем’єр-міністром Угорщини Віктором Орбаном, який блокує рішення щодо початку перемовин про вступ України до Європейського Союзу. Голова комітету Верховної Ради України з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва Олександр Мережко сьогодні, 10 грудня, в ефірі телеканалу FREEДОМ висловив упевненість, що така зустріч, безумовно, вплине на позицію Орбана.

“Можливо, навіть вдасться домогтися того, що Угорщина почне займати більш конструктивну позицію. Не забуватимемо, що на сьогодні президент Зеленський є найпопулярнішим політиком світу. І багато політиків, парламентаріїв мені говорили про те, що після того, коли вони поспілкувалися або послухали виступ президента Зеленського у своєму парламенті, це мало величезний переконливий вплив на політиків інших держав”, — сказав він.

Мережко вважає, що все-таки Угорщина не блокуватиме початок процесу перемовин про вступ України до ЄС.

“Тому що, по-перше, побоїться залишитися на самоті. По-друге, тут, скоріше, йдеться не про якусь принципову позицію, скільки про спробу виторгувати для себе якісь поступки з боку Європейського Союзу. Тобто це досить така прагматична, якщо не сказати цинічна політична позиція з боку Угорщини. Але з нею необхідно говорити, необхідно аргументовано представляти свою позицію”, — пояснив голова комітету ВРУ.

Також Мережко впевнений у тому, що на рівні Євросоюзу відповідна робота з Угорщиною теж ведеться.

Зазначимо, Верховна Рада закликала Європейську Раду ухвалити рішення про початок перемовин з Україною щодо вступу до Європейського Союзу. За це проголосували 292 народні депутати. Зокрема, парламентарії закликали підтримати прагнення України про вступ до Євросоюзу. Для цього потрібно ухвалити рішення про відповідні перемовини під час засідання Європейської Ради 15 грудня.

Читайте також: Сумніваюся, що у Брюсселя є інструменти тиску на Орбана, — Потапенко

Нагадаємо, на думку керівника Центру внутрішньополітичних досліджень Національного інституту стратегічних досліджень В’ячеслава Потапенка, позицію прем’єр-міністра Угорщини Віктора Орбана проти членства України в Європейському Союзі формує сума трьох чинників — історичного, економічного та політичного.

Прямий ефір