Уся операція в секторі Гази буде тривалою, бо ніхто не знає, що з цією територією робити, — Їжак

Ізраїльські прапори над зруйнованими будівлями в секторі Гази. Фото: gettyimages.com

Уся військова операція в секторі Гази триватиме ще довго, адже ухвалення рішень щодо існування сектору Гази, управління територіями, розселення людей займе тривалий час. Таку думку сьогодні, 5 грудня, в ефірі телеканалу FREEДОМ висловив завідувач відділу Національного інституту стратегічних досліджень Олексій Їжак.

“Уся операція в секторі Гази буде тривалою, тому що ніхто не знає, що з цією територією робити, як забезпечувати життя людей після. Ось вся ця ситуація буде тягнутися довго. Гуманітарна ситуація теж буде тягнутися наступного року, тому що незрозуміло, що робити з південною частиною сектору Гази, там багато людей і теж потрібна зачистка. Військова частина, активні дії авіації, артилерії, я думаю, можуть на початку наступного року і завершитися. Але загальна ситуація ухвалення формального миру і рішення щодо подальшого існування сектору Гази, повернення людей у домівки може тягнутися довго”, — пояснив він.

Існує низка питань, які можуть вирішуватися дипломатичним шляхом між Ізраїлем і ХАМАС, зазначив експерт.

“Якісь цілі можуть бути вирішені дипломатично, які стосуються гуманітарних питань, заручників, біженців”, — наголосив він.

Читайте також: Війна на півночі Ізраїлю з “Хезболлою” неминуча, і вона буде набагато важчою і кровопролитнішою, ніж із ХАМАС, — Зільбер

Прямий ефір