Саме через країни ОДКБ масово обходяться запроваджені проти Росії та Білорусі санкції, — журналістка

Наталія Радіна. Скриншот: uatv.ua

По суті Організація Договору про колективну безпеку (ОДКБ) — це союз диктатур. Головною темою майбутнього саміту в Мінську буде війна проти України та обхід санкцій. Таку думку сьогодні, 22 листопада, в ефірі телеканалу FREEДОМ висловила головна редакторка сайту Білорусі “Хартія’97” Наталія Радіна.

Так вона прокоментувала інформацію, що завтра в Мінську стартує саміт ОДКБ. Сьогодні триває підготовка на рівні глав міністерств закордонних справ і оборонних відомств. Свою участь у саміті підтвердили глави трьох держав — Росії, Таджикистану і Казахстану. Наступного року керівництво має перейти Казахстану. А прем’єр-міністр Вірменії Нікол Пашинян вирішив не їхати на саміт, як і глава МЗС країни. Єреван відмовився від пакету допомоги ОДКБ.

“Мені здається, що тема, яка сьогодні хвилює диктатури пострадянського простору, які увійшли до цієї організації, до цього геополітичного союзу, — насамперед, виживання власних режимів та обхід санкцій, які сьогодні головним чином цікавлять режими Путіна і Лукашенка. Тому що саме через країни ОДКБ та інші країни Середньої Азії сьогодні масово обходяться ті обмеження, які були введені проти Росії та Білорусі за війну проти України”, — сказала Радіна.

Тому, на думку головної редакторки, яким би не був офіційний порядок денний, головним чином обговорюватимуть війну проти України та обхід санкцій щодо РФ і Білорусі.

“А відхід Вірменії від цієї організації теж абсолютно зрозумілий. Вірменія переконалася після кризи в Нагірному Карабасі, що розраховувати на будь-яку підтримку Росії їй не доводиться, тому їй також довелося вибирати. Сидіти на двох стільцях далі Вірменії вже не тільки неможливо, але й не має сенсу”, — вважає Наталія Радіна.

Читайте також: ОДКБ — абсолютно мертва організація, але Росія за неї чіплятиметься і наголошуватиме, що “пацієнт швидше живий”, — політолог

Прямий ефір