У РФ вирішили переобрати Путіна на триденному голосуванні та з масовим обходом громадян — аналіз Курносової

Ольга Курносова. Фото: Facebook

Вибори президента РФ попередньо заплановані на 15-17 березня 2024 року. Перед ними члени комісій робитимуть обхід громадян та закликатимуть їх піти на виборчі дільниці. Як повідомила голова Центрвиборчкому Елла Памфілова на семінарі для віцегубернаторів та представників виборчкомів, майбутні вибори президента Росії, на яких передбачається переобрання Володимира Путіна на п’ятий термін, вперше відбудуться у вигляді триденного голосування. Цю тему в ефірі FREEДОМ обговорили з політичною аналітикинею, головною редакторкою порталу After Empire Ольгою Курносовою.

“Вперше триденне голосування відбувалося під час ковіда і їм сподобалися результати. Сьогодні згідно із законодавством спостереження за виборами різко обмежене. Спостерігати можуть лише представники зареєстрованих кандидатів та представники засобів масової інформації. Буквально під ці вибори змінили законодавство. Наприклад, журналіст може лише якщо у нього є трудовий договір з виданням, спостерігати на виборах, а фотографувати взагалі лише акредитовані ЗМІ. Тому реальне спостереження різко обмежено. І, відповідно, якщо три дні голосування, то три дні поспостерігати ще важче та ще дорожче. Тому що ми розуміємо, що за великим рахунком, навіть якщо не платити спостерігачам, їх треба погодувати, довезти, відвезти і таке інше — це великі ресурси”, — розповіла Курносова.

Вона наголосила, що всі й так розуміють, що це зовсім не вибори, а якась електоральна процедура, і там буде колосальний рівень фальсифікацій.

“Але якщо будуть докази, це набагато неприємніше для режиму, ніж якщо цих доказів не буде. Зараз дуже великі зусилля робить Кремль у тому, щоб підвищити явку за будь-яку ціну. З’являються нові нібито опозиційні кандидати, йде агітація, що потрібно обов’язково висловити свою точку зору, обов’язково треба взяти участь у цій електоральній процедурі”, — розповіла Курносова.

Читайте також: Завдання російської політичної еміграції — спростувати “перемогу” Путіна на прийдешніх виборах — думка

Прямий ефір