Завдання російської політичної еміграції — спростувати “перемогу” Путіна на прийдешніх виборах — думка

Володимир Путін. Фото: ap.org

Російські політики, які вимушено залишили РФ, домовилися про скоординовану кампанію проти Путіна. Головне завдання — зробити так, щоб у його “перемогу” на виборах 2024 року “ніхто не повірив ані в Росії, ані за кордоном”. Про це заявив російський опозиційний політик Дмитро Гудков у прямому ефірі телеканалу FREEДОМ.

“Ми домовилися про те, що незалежно від того, до чого закликатимемо в березні, ми маємо розпочати скоординовану кампанію та просто агітувати всіма можливими способами проти Путіна. Це перше, що ми зробимо до березня”, — заявив політик.

За його словами, рішення про те, як поводитися в день виборів, буде ухвалено пізніше. Це стосується акцій і на закордонних ділянках, і в Росії.

“Одна з ідей, яка обговорюється, — закликати щонайменше за кордоном виходити в один день одночасно на виборчі дільниці. Кожен може робити все що завгодно. Прихильники бойкоту можуть рвати бюлетені, прихильники кандидата можуть галочки будь-де ставити. Але найголовніше — просто показати ці черги. Чи буде щось подібне в Росії, ми зараз поки що сказати не можемо: треба подивитися, хто буде допущений, хто буде зареєстрований, що взагалі буде ближче до березня. Але якусь форму демонстрації протесту для тих, хто перебуває в Росії, безумовно, безпечну, ми маємо запропонувати”, — вважає гість ефіру.

Він пояснює, що завданням є спростувати результати виборів, а значить, легітимність Путіна.

“Ми не можемо вплинути на підсумковий протокол, але ми можемо вплинути на наслідки. Грубо кажучи, Путін після 2018 року серед більшості сприймався як легітимний президент. Наприклад, Лукашенко після 2020 року, попри те, що він владу зберіг і Тихановську видавив, сприймається як узурпатор, котрий перемогу собі намалював. Основне завдання — а тут має бути не лише скоординована кампанія, тут мають бути спільні дії — зробити все можливе, щоб Путін собі цю перемогу намалював і щоб про це всі знали. І тоді після виборів може бути все що завгодно: і розкол еліт з якимось переворотом і якісь заворушення. Але це буде згодом. Тобто ми можемо вплинути на сприйняття цієї так званої “перемоги”, і ми можемо вплинути на посмак, тому що від цього багато залежатиме. Принаймні те, як ситуація всередині країни розвиватиметься”, — вважає Дмитро Гудков.

Читайте також: Основою передвиборчої кампанії Путіна буде філософія фортеці в облозі, — політолог

Як повідомлялося раніше, підготовка до виборів президента у РФ триває повним ходом. Зокрема, Володимир Путін підписав ухвалені парламентом поправки до закону про президентські вибори, які ще більше обмежують роботу ЗМІ під час виборчої кампанії та в день голосування.

Читайте також: Кого в Росії допустять до виборів: шанси Стрєлкова-Гіркіна та умовного антивоєнного кандидата зважив Гудков

Прямий ефір