Україна має бути готовою до того, що Орбан може зірвати рішення про початок переговорів щодо членства в ЄС у грудні, — Фесенко

Володимир Фесенко. Фото: uatv.ua

Україна виконала 90% рекомендацій для старту переговорів щодо членства в Європейському Союзі. Рішення про їхній початок може бути ухвалене на засіданні Євроради у грудні, а дату визначено на наступному саміті Євросоюзу в березні 2024 року. Водночас не можна виключати затягування процесу. Про це у прямому ефірі телеканалу FREEДОМ заявив політолог Володимир Фесенко.

Він наголосив, що з “домашнього завдання”, яке давалося Україні разом зі статусом кандидата у члени ЄС, залишилося виконати не так уже й багато. Тим більше, що деякі з рекомендацій, що залишилися, можна, ймовірно, виконати до березня, а не до грудня.

“Що потрібно зробити? Найважливіші речі щодо антикорупційної реформи: розширити штат Національного антикорупційного бюро України (НАБУ), щодо Національного агентства запобігання корупції — оновити законодавство і дати їм можливість перевіряти декларації різних чиновників, політиків, депутатів до того, як вони отримали державний статус. Тому що вони могли незаконно отримати своє майно до того, як стали депутатами чи, скажімо, міністрами. Вважаю, що це нормально. І в принципі, нічого такого проблемного немає. Тому я думаю, що, швидше за все, це теж буде ухвалено. Тим більше бюджет проголосували, і можна вже погоджувати штатний розпис НАБУ, відповідні оклади тощо”, — коментує гість ефіру.

Також він нагадав про закон про лобізм, зазначивши: експерти вважають, що він не повинен бути обов’язковою вимогою для початку переговорів. На думку Фесенка, ускладненнями можуть бути якісь додаткові вимоги, подібні прецеденти були, коли Україна отримала безвіз. Однак політолог вважає: все це навряд чи загальмує рішення про початок переговорів.

“Загалом Україна, на думку більшості експертів, справді, за рік із невеликим після набуття статусу кандидата у члени Євросоюзу зробила дуже велику роботу. І ми не безпідставно претендуємо на те, щоб разом із Молдовою розпочати переговори з Європейським Союзом щодо вступу до ЄС”, — заявив Фесенко.

Небезпеку затягування із рішенням він бачить у позиції Словаччини та Угорщини. Залишається місяць на подолання розбіжностей.

“Як показує досвід, на жаль, може бути збій, як це сталося з ухваленням пакету санкцій проти Росії або з рішенням про виділення допомоги Україні. Рекомендації Єврокомісії вже є кілька місяців тому. Угорщина зі Словаччиною зараз блокують. Тому може затягнутися дещо цей процес. Враховуючи специфіку Орбана, я б допускав, і ми маємо бути до цього готові з огляду на останні заяви Орбана, що Орбан може обрати таку тактику: зірвати це позитивне рішення у грудні, затягнути до березня. Він гальмуватиме, вибиваючи для себе знову-таки гроші з Брюсселя та поступки від України”, — припустив Володимир Фесенко.

Проте Україна, на його думку, все одно рухатиметься вперед шляхом євроінтеграції.

Читайте також: Євросоюз усе ближче: рішення про старт переговорів щодо вступу України до ЄС обговорюємо з експертами

Нагадаємо, 8 листопада Єврокомісія опублікувала звіт про прогрес, досягнутий Україною на шляху до членства в ЄС. У ньому вона рекомендувала розпочати переговори щодо вступу України до Європейського Союзу.

Читайте також: Україна робить неможливе щодня: про готовність виконати решту критеріїв для вступу в ЄС розповіла Мезенцева

Прямий ефір