Ордени та посади від тата: як і навіщо Кадиров виховує сина-наступника

Нагородження Адама Кадирова орденом "За заслуги перед Карачаєво-Черкеською Республікою". Фото: Блокнот

Неповнолітній син глави Чечні Рамзана Кадирова Адам за місяць отримав більше нагород, ніж більшість державних службовців удостоюються за всю свою кар’єру. До того ж 15-річний Адам обійняв посаду начальника відділу забезпечення безпеки глави Чечні.

У Кадирова — 10 рідних дітей і ще двоє усиновлених. Глава Чечні зупинив свій вибір на підлітку, який побив у СІЗО ув’язненого Микиту Журавеля. Хлопця звинуватили в тому, що він спалив Коран. Глава Чечні опублікував відео побиття і написав, що пишається своїм сином. Політологи не виключають, що так Кадиров готує свого наступника.

Посада у спадок

Кадиров час від часу публічно демонструє лояльність до Путіна. І в більшості конфліктів глави Чечні з керівниками держструктур Кремль, як правило, підтримує Кадирова. У Кремлі багато чого йому прощають — це результат або грошових домовленостей, або побоювання, що глава Чечні та його особиста армія можуть повторити “похід” приватної військової компанії “Вагнер” на Москву. Щоправда, у випадку з Кадировим переворот може відбутися досить успішно.

До того ж Кадиров має серйозні проблеми зі здоров’ям, стверджують ЗМІ. І не варто відкидати той факт, що він може померти. За словами експертів, смерть глави Чечні дуже погано позначиться на тій же Росії. А поки що, щоб зберегти особливі відносини з Москвою без конфліктів, глава Чечні готує собі наступника.

Очевидний, але не перший претендент — його старший син Ахмат. Днями йому виповнилося 18 років і його одразу ж призначили першим заступником міністра Чеченської республіки з фізичної культури, спорту та молодіжної політики.

9 листопада трьох синів Кадирова — Ахмата, Елі та Адама — нагородили вищим орденом парламенту Чечні “Даймехкан Сій” (Честь Вітчизни). Для 15-річного Адама він став шостою держнагородою. Крім цього Адам отримав високу посаду в службі безпеки Рамзана Кадирова. Місяцем раніше — 6 жовтня — підлітку присвоїли звання “героя Чечні”. Також його нагородили другим за значущістю орденом Татарстану “Дуслик” нібито “за значний внесок у зміцнення міжнаціонального та міжконфесійного миру і злагоди”. І вищим орденом Карачаєво-Черкесії “За заслуги перед республікою”.

Керівництво Чечні звернулося до багатьох кавказьких республік із проханням підтримати Адама Кадирова. Однак влада Адигеї та Кабардино-Балкарії від нагородження спадкоємця Кадирова утрималася. А депутат держради Татарстану Азат Хамаєв публічно засудив нагородження Адама Кадирова:

“Перше запитання, яке я поставив собі: в якому правовому полі ми сьогодні живемо? Глава суб’єкта РФ за побиття людини присвоює звання героя своєму синові. Далі, розвиваючи свою ідею, каже, що він — герой усіх мусульман. Хто може відповісти?”.

Пізніше відео виступу Азата Хамаєва видалили з офіційних акаунтів у соцмережах. Депутат вибачився за свої слова, а очільник Татарстану заявив, що з повагою ставиться до зусиль сімейства Кадирових для нібито “встановлення миру в регіоні та збереження цілісності країни”.

Адам Кадиров з дозволу, а, може, і за наказом батька побив заарештованого росіянина Микиту Журавеля. Хлопця затримали в травні 2023 року у справі про образу почуттів вірян. Його звинувачують у спаленні Корану на тлі Соборної мечеті у Волгограді нібито за завданням українських спецслужб. Журавеля заарештували 22 травня, а за п’ять днів його доправили в СІЗО в Грозному. У середині серпня Журавель повідомив, що в СІЗО його побив син глави Чечні Адам Кадиров. У вересні Рамзан Кадиров опублікував відео, на якому його син б’є заарештованого.

Колишній співробітник КДБ СРСР і Служби зовнішньої розвідки РФ Сергій Жирнов підкреслює, що Журавель незаконно опинився в Чечні.

“Слідчий комітет РФ, Генеральна прокуратура незаконно передали цю людину під слідство в Чечні. Абсолютно незрозуміло, чому. І це порушення Кримінально-процесуального кодексу Російської Федерації, Кримінального кодексу РФ і є державним злочином уже само по собі. Плюс, коли його утримували в СІЗО, неповнолітній, 15-річний син Кадирова опинився незрозуміло чому в цьому СІЗО, у прямому доступі до цього підслідного. Там не було нікого, крім людей, які знімали все це на камеру. Тобто всю цю справу зроблено з відома ФСВП, з відома керівництва цього СІЗО, з відома правоохоронних органів цього суб’єкта РФ. І він побив на камеру цю людину. Це вже злочин за Кримінальним кодексом РФ. Але оскільки він є неповнолітнім, то за цей злочин має відповідати його батько Рамзан Кадиров”, — заявив Жирнов.

Думки експертів

Адам і Ахмат Кадирови — не єдині діти глави Чечні, які обіймають високі пости і мають низку звань. Старші дочки Кадирова — теж зайняті справами республіканського значення. І поки публічно ніхто не сміє ставити під сумнів заслуги дітей Кадирова. До чого ведуть такі дії глави Чечні, в ефірі телеканалу FREEДОМ обговорювали:

  • Ігор Яковенко, російський журналіст, соціолог;
  • Дмитро Гудков, російський опозиційний політик, колишній депутат Держдуми РФ;
  • Ольга Курносова, політичний аналітик, головний редактор порталу After Empire;
  • Марія Максакова, оперна співачка, колишня депутатка Держдуми РФ.

ІГОР ЯКОВЕНКО: Кадиров демонструє свою абсолютну владу

— У Чечні встановилася східна тиранічна деспотія. Ще раз підкреслюю, вона глибоко чужа чеченському суспільству, яке завжди було влаштоване інакше. Кадирова сьогодні називають “шахіншах” — це слово абсолютно неорганічне для чеченського народу, для чеченського суспільства. “Шахіншах” — це Іран, Афганістан, але ніяк не Чечня. У Чечні все по-іншому завжди влаштовано. Там влада якось ділилася між тейпами, а тут усі знищені, є один тільки кадировський тейп, який править Чечнею. Це абсолютно штучне утворення. І насправді Кадиров зараз намагається зміцнити ось це утворення, зробити його стійким і постійним.

Але ось Кадиров балансує, спираючись на підтримку Путіна, він усе-таки огороджує свою владу і намагається зробити її абсолютною і спадковою, демонстративно показуючи, що буде так, як він хоче.

Адам — це підліток садистського типу, його призначили на посаду голови охоронної структури самого Кадирова. Усе відбувається за лекалами того, що було, коли сам Кадиров приходив до влади після загибелі свого батька. Саме тоді, незважаючи на те, що Кадирову було недостатньо років, щоб стати очільником республіки, його було фактично призначено главою уряду і він спокійно чекав. Хоча всі розуміли, що, загалом, насправді керує республікою саме Кадиров, а не тодішній виконувач обов’язків президента.

Тож це все — підготовка до можливої передачі у спадок, але поки що явно Кадиров помирати не збирається. Це, швидше, ритуальні символічні жести.

ДМИТРІЙ ГУДКОВ: Кадиров не хоче перетворитися на “кульгаву качку”

— Я думаю, що Кадиров таким чином демонструє свою силу і вплив. Він не міг продемонструвати це під час так званої “СВО”. Кадиров у якийсь момент зник із медіапростору, а тепер йому треба якось реабілітуватися. Тим паче були чутки про погіршення його здоров’я. І щоб не перетворитися на “кульгаву качку”, йому потрібно здійснювати якісь абсолютно дивні дії, які б демонстрували жителям Росії, що Кадирову все можна.

Наприклад, у Путіна теж є діти, у якихось губернаторів є діти. Але тільки Кадирову можна бити 15-річного хлопця, публічно порушувати Конституцію, російські закони і у відповідь його нагороджують і призначають на посаду. Це демонстрація сили і, можливо, підстраховка на випадок проблем зі здоров’ям.

Поставити свою людину так само, як колись батько поставив Кадирова на таку саму позицію, а потім влада в Чечні просто перейшла у спадок. Я думаю, що Кадиров, як глава султанату розуміє, що таке можливо.

Одна справа — внутрішньочеченські, якісь “кадировські” розбірки. А інша справа, коли вся країна бачить, як чеченець б’є росіянина, порушуючи закон. Тут ще є міжетнічна історія, яка може в якомусь регіоні підірвати ситуацію.

Кадиров таким чином демонструє силу, що йому навіть глави регіонів не можуть відмовити. І це йому важливо для того, щоб показати і Слідчому комітету, і ФСБ, що він є силою, з якою треба рахуватися.

Тому що після ліквідації Пригожина і після по суті ліквідації ПВК “Вагнер”, силовики, мабуть, вирішили відновити монополію держави на насильство, і Кадиров, по суті, залишився єдиною людиною у країні, у якої є приватна армія, що не підкоряється федеральним силовикам.

Цей баланс Кадиров намагається відновити, тому що його вплив змінився, ослаб після того, як усі почали писати про стан його здоров’я.

ОЛЬГА КУРНОСОВА: Кадиров нахабніє, але не порушує домовленості з Москвою

— Сьогодні всі діти високопоставлених путінських чиновників мають зовсім не те, що пересічні росіяни. Але навіть у цьому ряду син Кадирова і сам Кадиров дуже сильно відрізняються. Тобто до такого ступеня нахабства, звісно, більше ніхто не доходить. Ясна річ, що і сам Рамзан Кадиров успадкував свою посаду підірваного батька.

Уже зараз мало хто пам’ятає, але першу зустріч Путіна з Кадировим, на яку він прийшов у тренувальному костюмі, а це була зустріч, що запам’яталася, він був зовсім не схожий на того Рамзана, якого ми бачимо зараз. Але це абсолютне нахабство, коли не просто син Кадирова скоює кримінальний злочин, а ще й сам глава Чечні викладає це відео в мережу. А потім, коли почалося обурення, Татарстан ще й принизили, вказавши на своє місце. Мені здається, вже всі береги давно розмиті нахабством клану Кадирових.

Сьогодні серед мусульманських республік Кадиров почувається паном чи султаном.

Мені цікаво, скільки вони це терпітимуть. Все-таки Татарстан має досить серйозне значення в Росії, має історію. Попередній президент би такого просто не допустив. Але все змінюється.

Кадиров це символ того, як можна за гроші порішати питання. Адже Чечня воювала з Росією, дві війни були досить кровопролитні, і багато народу загинуло з обох сторін. А потім за гроші про все домовилися.

Спочатку батько Рамзана, який воював на боці Чечні, потім перейшов за певні “ніштяки” на бік Москви. Рамзан продовжив його справу. Ясна річ, що Москва виплачує величезні гроші за лояльність Кадирова. Але, тим не менш, він залишається лояльним Путіну. Це символ того, як Путін вирішує питання: я вам — гроші, а ви мені — лояльність.

Не випадково ходить багато розмов про погане здоров’я Кадирова. Виглядає він не дуже добре. Невідомо, хто з них виглядає гірше — Путін чи Кадиров. Якщо один із них відправиться до праотців, то, що буде з іншим, абсолютно незрозуміло.

Не випадково Кадиров готує собі спадкоємця. Але з престолонаслідуванням Кадирова все може статися не так гладко, як йому хочеться.

Саме Адама Рамзан готує в наступники. Бо інакше неможливо пояснити все божевілля, яке ми бачимо навколо неповнолітнього хлопця, підлітка. Поліція не змогла порушити кримінальну справу проти Адама, бо він неповнолітній. Як же тоді можна нагороджувати його орденами, медалями і призначати на державну посаду? Але Рамзану все можна. І тим більше, коли він хоче визначитися зі спадкоємцем.

МАРІЯ МАКСАКОВА: Старший син Кадирова Ахмат — у заручниках у Путіна

— Це початкова сходинка, з якої колись стартував сам Рамзан Кадиров. Адам повторює шлях свого батька, який свого часу був начальником особистої охорони свого батька Ахмата Кадирова. Потім, до речі, Рамзан як Павлік Морозов здав свого батька чекістам, і ті вбили Ахмата Кадирова.

Сам Рамзан, як відомо, у день убивства свого батька на роботу не з’явився, він перебував у Москві, і, відповідно, не міг бути поряд з об’єктом, який охороняють. Під час розслідування він ніяк не сприяв розкриттю обставин цієї справи. Ба більше, репресував тих людей, які почали давати свідчення, здатні вивести справу на співробітників ФСБ.

Серед синів Кадирова виникає плутанина. Путін не так давно приймав у Кремлі іншого сина — Ахмата. Але, судячи з усього, старший син, який перебуває в Москві, є сином Рамзана не від його офіційної дружини, з якою той знайомий нібито мало не зі шкільної лави.

У російських самодержців ще за царських часів була практика аманату, яка нікуди не зникла. Тобто це заручник, син якогось північнокавказького лідера, який живе при царі. У даному випадку при узурпаторі й диктаторі Путіні в Москві. У разі якоїсь непокори в республіці, цей аманат може постраждати насамперед.

Очевидно, що Адам ближче Кадирову. Ахмат — у Москві, він далекий від батька, тому Кадиров узявся за термінову підготовку Адама.

Я думаю, що всі плани, які виношує Рамзан, не увінчаються успіхом. Найімовірніше, всі народи Північного Кавказу мріють про те, щоб скинути із себе кирзові чоботи в’язниці народів. Кого б у Чечні не готували, кого б вони не пророкували у спадкоємці, все складеться зовсім інакше. Ічкерія буде вільною.

Читайте також: Рамзан “підсвітив” наступника: ставлення до витівки Кадирова-молодшого у Чечні та Кремлі прокоментував Гозман

Прямий ефір