Росія не зможе швидко ввести в дію пошкоджений корабель-ракетоносій “Аскольд”, — спікер ВМС ЗСУ

Дмитро Плетенчук. Скріншот: uatv.ua

Характер пошкоджень російського корабля-ракетоносія “Аскольд” свідчить про те, що він нескоро зможе бути введений в дію. Про це сьогодні, 8 листопада, в ефірі телеканалу FREEДОМ сказав спікер Військово-морських сил ЗСУ Дмитро Плетенчук.

Через припинення постачань силових установок з України 2014 року РФ була змушена повернутися до проекту корабля “Аскольд” 90-х років, але через атаку ЗСУ його не вдалося передати флоту.

“Він найсвіжіший, звичайно, він навіть у стрій не потрапив. Не встигли прийняти до складу флоту, тому що він ще не був переданий Чорноморському флоту. Він ще не був добудований, не закінчений, не пройшов випробування, і схоже, що він уже й не пройде випробування. І це з хороших новин”, — сказав Плетенчук.

Спікер нагадав, що на борту “Аскольда” перебували 8 пускових установок для “Калібрів”.

“Це універсальний такий мав бути корабель класу “річка-море” для охорони морської акваторії… У принципі, корабель зовсім свіжий, зовсім новий, майже що “стелс”. Але, як бачите, не допомогло йому це ніяк. І в результаті отримав пошкодження саме від ракет, які його все-таки побачили, тому що, напевно, працюють вони трохи по-іншому”, — сказав він.

Плетенчук зазначив, що на заводі в Керчі було побудовано 3 кораблі цієї серії — “Циклон”, “Аскольд” і “Амур”. У стрій введено наразі тільки “Циклон”, але за фактом його основна зброя — пускові з “Калібрами” — не працюють.

Що стосується самого заводу “Залив” у Керчі, по якому було завдано ракетного удару, то, за словами спікера, його можна відновити.

“Це все можна відновити, насправді. Хоча парк верстатів, звісно, у Російській Федерації теж опинився під санкціями, і удари по подібних підприємствах, вони теж фактично ховають на досить велику кількість часу перспективи на відновлення й на роботи з будівництва кораблів”, — сказав Плетенчук.

Читайте також: Удар ЗСУ по судноремонтному заводу в Керчі: які наслідки для ЗС РФ, розповів Ступак

Нагадаємо, 4 листопада Сили оборони України завдали удару по портовій та морській інфраструктурі заводу “Залив” у тимчасово окупованому Криму в Керчі. У момент атаки на заводі перебував один із найсучасніших кораблів ЧФ РФ — ракетний корвет “Аскольд”, носій крилатих ракет “Калібр”. Він зазнав серйозних пошкоджень.

Прямий ефір