Політичні в’язні в Білорусі — інструмент тиску на сусідні країни, — прессекретарка Тихановської

Олександр Лукашенко. Фото: ukrinform.ua

Режим самопроголошеного президента Білорусі Олександра Лукашенко систематично затримує іноземних громадян, використовуючи їх як політичний важіль у відносинах з іншими країнами. Про це сьогодні, 6 листопада, в ефірі телеканалу FREEДОМ розповіла прессекретарка Світлани Тихановської Анна Красуліна. 

“Вони їх захоплюють для того, щоб потім торгуватися. Ми ж із вами знаємо, що, наприклад, той самий Анжей Почобут — білоруський громадянин, який представляє польську меншину. Цю карту вони довго розігрують із поляками, постійно перетягують. Вони використовують їх (політв’язнів, — ред.) як товар”, — сказала вона. 

Прессекретарка наголосила, що людей звинувачують у всьому будь-чому — шпигунстві, у диверсійній діяльності — усе, щоб дати привід для довгих термінів. 

“І що більша брехня, то легше в неї повірять. Точно так само вони будуть використовувати й громадян Литви, а громадян Латвії вже використовують. Так, 59-річну громадянку Латвії було засуджено за шпигунство, а далі, як ви розумієте, абсолютно ніяких доказів”, — каже вона. 

За її словами, докази й не потрібні, оскільки незалежного суду в Білорусі немає.

“У Лукашенка не залишилося жодного уявлення про те, що таке життя людини, що так не можна робити, немає в нього цього розуміння. Вони ж малюють терміни 18-20 років, вони тримають людей, які хворі на смертельні хвороби, і продовжують їх утримувати. І в них, як вам сказати, абсолютно немає вже людських почуттів. Тому приїжджати на територію Білорусі потрібно з якихось вкрай серйозних питань, а краще — утриматися, щоб не опинитися у владі цих людей”, — резюмувала Анна Красуліна.

Читайте також: Лукашенко і Путін — союзники, тому санкції щодо Білорусі та РФ необхідно застосовувати однакові — думка Латушка

Як повідомлялося, у Білорусі більш ніж 5 тис. політв’язнів режиму самопроголошеного президента Олександра Лукашенка, які перебувають у в’язницях під кожноденним пресингом з боку силовиків. Ще до 1,5 млн білорусів покинули країну.

Прямий ефір