“Захистив і переміг”: що розповідають росіянам про Путіна перед виборами — аналіз експертів

Володимир Путін (у центрі). Фото: КомерсантЪ

Російський президент Володимир Путін активно готується до виборів у 2024 році. Рекламні та пропагандистські кампанії вже стартували. Серед них і грандіозна, за задумами організаторів, виставка в Москві. Її слоган — “Росія, поїхали!”. А головна тема — досягнення Путіна. 

Головним досягненням режиму вважають окупацію територій України. Павільйони окупованих Росією Криму, Луганська і Донецька — парадні вітрини проекту.

“Досягнення” Путіна без передвиборчої мішури

Але про реальні “досягнення” Путіна на форумі не розкажуть. Катастрофічне рішення почати повномасштабну війну проти України. Провал бліцкригу і як результат — міжнародна ізоляція Росії, безпрецедентні санкції, втрата економічних зв’язків, масштабні втрати серед чоловічого населення, репресії всередині РФ.

У російській економіці фактично не залишилося жодної сфери, яка не постраждала внаслідок санкцій. Союзники України планомірно і регулярно перекривають Росії всі можливості для зростання.

Читайте також: Оточення Путіна — це спецслужбісти, які афілійовані з ним — думка

Репутацію країни на міжнародній арені зруйновано. Громадяни РФ стикаються з обмеженнями в усьому світі, а президент Росії став настільки токсичною персоною, що контакт із ним неможливий для більшості лідерів цивілізованого світу. І найголовніша особиста перемога Путіна — він перший російський президент, якого хоче заарештувати Міжнародний кримінальний суд (МКС). Ордер на арешт за незаконну масову депортацію українських дітей теж не покажуть на виставці в Москві.

Також і більшість росіян відчула “досягнення” Путіна. Багато російських сімей поховали своїх близьких, яких президент РФ відправив на війну проти України. З 24 лютого 2022 року, за офіційними даними Генерального штабу Збройних сил України (ЗСУ), втрати серед російських окупантів склали 303 270 осіб. Злидні, поразка в правах і репресії — ось що пропонує режим громадянам РФ.

Чого домігся Путін для Росії і як пройдуть президентські вибори в РФ на думку експертів

Якою буде президентська виборча кампанія Путіна? Чи можна довести нелегітимність виборів у РФ? Чи може російське суспільство позбутися диктатури? На ці питання в ефірі телеканалу FREEДOM шукали відповіді:

  • Ольга Курносова, політичний аналітик;
  • Дмитро Гудков, російський опозиційний політик;
  • Геннадій Гудков, російський опозиційний політик.

ОЛЬГА КУРНОСОВА: Диктатору важлива підтримка народу

— Результати виборів намалюють, у цьому немає жодних сумнівів. У Росії – диктатура і диктатору важлива суспільна підтримка. Навіть якщо ця підтримка не буде виражена в цифрах на виборах. Кремлю потрібна явка, тому що якщо до диктатури ніхто не приходить на вибори, то її теж “намалюють”. Але еліти знатимуть реальну явку. Уявіть, що реальна явка стає меншою за 50%. Це для Кремля буде підозріло. Може, цар — несправжній? 

Рейтинг Путіна падає щодня і йому це дуже неприємно. Суспільна підтримка потрібна, тому вони вже не знають, що придумати. І ось придумали абсолютно ідіотську “виставку досягнень народного господарства”. Про які досягнення може йти мова? Його досягнення — це ракета, яка розбилася об Місяць.

У Росії є віддалене електронне голосування, коли голосуєш удома за своїм комп’ютером і нікуди не йдеш, якщо це працює у твоєму регіоні і якщо ти зареєстрований на порталі держпослуг. На дільницях теж будуть робити електронне голосування, коли ти приходиш і тобі дають планшет. 

Віддалене електронне голосування підраховується саме по собі. Ніхто не знає, як це відбувається і як ці голоси рахують. Дехто стверджує, що електронне голосування дає такі самі результати, як і голосування паперовими бюлетенями. Але це сумнівна гарантія того, що підрахунок незалежний. 

Зараз у Росії немає незалежних спостерігачів, тож це все одно будуть псевдовибори. 

Співак Шаман натиснув нібито “червону кнопку” під час виступу. Ідіотський сценічний хід, як і все зараз у Росії. Принадність у тому, щоб всіх убити? Круто одномоментно знищити все живе на планеті Земля? Хочуть налякати людей, вся країна вже побудована на страху. 

А чи є взагалі ці ядерні ракети і в якому вони стані? 

Рахується навіть не за кількістю ядерних боєголовок, а за кількістю засобів доставки. Чи є можливість засобів доставки такої кількості ядерних боєголовок? Деякі ракети робив “Південмаш” (українське державне підприємство в м. Дніпро, — ред.) і вже, звичайно, не займається їхнім технічним обслуговуванням. Інші ракети робив Північний завод, який уже давно перестав працювати. 

Велике питання: а скільки насправді ядерних боєголовок у Росії? Було б непогано, щоб Китай спробував перевірити, скільки їх. Джо Байден міг би домовитися з Сі Цзіньпіном про це. 

Читайте також: Фейкові повідомлення про смерть Путіна: кому і для чого це було потрібно, розповів Єловський

ДМИТРО ГУДКОВ: Можна провести кампанію проти Путіна

— Немає у Путіна жодних досягнень. Напевно, єдине, що може вважатися — це те, що він утримує владу в Росії протягом 24 років. Але це його особисте досягнення, яке державі вийшло боком. І сусіднім державам теж. 

Путін, найімовірніше, увійде в історію як людина, яка, можливо, назавжди закрила європейське майбутнє для Росії. Петро I прорубав вікно в Європу, а Путін це вікно замурував. 

Якщо міркувати в рамках нашого життя, є складнощі з розумінням, коли настане світле майбутнє. Але в історичній перспективі все простіше. Багато європейських країн проходили авторитарну епоху правління, диктатуру. Рано чи пізно це все закінчується. А Путін у Росії все загальмував на 20 років. 

Ще на початку 2000-х років Путін говорив, що мета Росії — вступити в НАТО. І що Росія має стати частиною великої Європи. Від Лісабона до Владивостоку. Путін залежав від еліт, які мали прозахідний вектор і досі, напевно, мають. Але поступово він знищив вплив еліт, підпорядкував собі парламент, суди, голів регіонів, бізнес. І сьогодні на цей процес ми вже не можемо вплинути. 

За диктатури у суспільства мінімальна роль. 

Ми постійно обговорюємо чутки про здоров’я або смерть Путіна, тому що його смерть здається єдиним способом позбавлення Росії від диктатури і від терориста, який розмахує ядерною боєголовкою. 

Під час передвиборчої кампанії розповідатимуть “про великого Путіна, який захистив Росію від проклятого Заходу”. Він “зупинив нацистів і блок НАТО в Україні, приєднав нові території”. 

Складно сказати, наскільки ця агітація спрацює. Це не можна буде виміряти, бо Путіну намалюють будь-яку перемогу. Взагалі до цього не можна ставитися як до виборів. Від самого початку вони нелегітимні, ми вже знаємо результат. 

Але можна спробувати поборотися за приз глядацьких симпатій, щоб Путіна не сприймали як легітимного президента. Лукашенка теж вважали єдиним і неповторним, але з 2020 року його вважають узурпатором. У Росії можна провести кампанію проти Путіна, ми зараз якраз створюємо коаліцію, щоб показати, що не вся країна за нього. Обговорюється вихід людей в один день і в один час на дільниці. Кожен може робити там що завгодно: рвати або псувати бюлетені, забирати їх із собою. Головне, щоб усі вийшли в один час і було видно масштаб. 

Як мінімум, це можна зробити за кордоном, де росіяни голосують у консульствах і посольствах. Я думаю, потрібно скористатися цією можливістю і закликати всіх людей, які не згодні з Путіним, які проти війни, прийти в один і той самий час і показати, що вони є. 

Росіяни розуміють, що не можуть вплинути на зміну влади і що Центральна виборча комісія намалює Путіну і 86%, і 90%. А якщо ти підеш проти державної лінії, то на тебе чекають репресії. Люди це розуміють. Зараз завдання пропаганди — пояснити, що в Путіна немає жодних суперників. А ми маємо показати людям, що вони можуть використовувати ці псевдовибори для того, щоб заявити свою позицію.

ГЕННАДІЙ ГУДКОВ: 2024 рік буде для Путіна останнім

— Путін отримав і узурпував необмежену владу. Він зрозумів, що влада приносить не тільки масу задоволень, а й приносить багатство, розкіш. І Путін не зміг від цього втриматися, тому що страждає комплексом неповноцінності ще з часів юності. Комплекс неповноцінності пітерської комунальної квартири і бажання помститися всім тим, хто його ображав у дитинстві. 

Конституція давала можливість знищити будь-яку демократію в Росії. Це відбувалося повільно і поступово. Були ілюзії про те, що ми можемо зупинити цей процес, але ми програли. 

Ми поки що не уявляємо, якою страшною трагедією Путін може закінчити своє правління. Скільки ще життів забере його диктатура? У нього вже є список його злочинів. Путін уже справив жахливий руйнівний вплив на Росію і навколишні країни, але це ще не фінал. 

Я вважаю, що 2024 рік буде для Путіна останнім. У 2025 році має щось статися і його не буде. Я не знаю, що саме, але, мені здається, передумови для краху путінського режиму тільки накопичуються. 

Найгірший сценарій для світу і російської опозиції — якщо Путін отримає мир, захопивши території України. Це найнебезпечніший для світу сценарій і він може бути реалізований. Заморожування режиму на якийсь час, а потім нова війна проти Казахстану або Вірменії, Грузії, Молдови. Таким чином він підтвердить імідж непереможного відмороженого керівника, який усьому світові загрожує ядерною катастрофою.

Найоптимальніший варіант — це переворот всередині еліт, але над ним ніхто не працює. Силами однієї тільки російської опозиції його складно підготувати. 

На Заході і в Україні цього поки що не розуміють. Тому переворот поки що залишаються тільки в проєкті. Але це найсприятливіший, найшвидший, найефективніший і найбезпечніший сценарій для України і всього світу. 

Я вважаю, що на Заході і в Україні з’явиться усвідомлення необхідності формування спеціального плану боротьби з “путінізмом” як явищем. І тригером краху “путінізму” буде військова перемога України. За це ми ратуємо щодня і намагаємося цю позицію доносити до західних політичних кіл, громадянського суспільства, журналістів, різних громадських організацій. 

Найголовніше досягнення Путіна — це руйнування всіх взаємовідносин з демократичною коаліцією, яка є джерелом і рушійною силою прогресу. 

https://www.youtube.com/watch?v=cOYZit1UTpI

Читайте також: Путін наказав захопити Авдіївку, щоб мобілізувати електорат напередодні виборчої кампанії, — Ступак

Прямий ефір