Блінкен побував в Ізраїлі вчетверте після нападу ХАМАС — підсумки (ВІДЕО)

Зустріч Ентоні Блінкена і Біньяміна Нетаньягу. Фото: gov.il

Учетверте після нападу ХАМАС на Ізраїль у Тель-Авіві з візитом побував державний секретар США Ентоні Блінкен. Під час перемовин з ізраїльськими політиками він підтвердив, що Сполучені Штати, як і раніше, виступають за створення Палестинської держави і втілення в життя формули “два народи — дві держави”. Після Блінкен вирушив до Йорданії для зустрічі з главами МЗС країн Близького Сходу, повідомляє FREEДОМ.

Шиїтські повстанці-хусити Ємену вступили у війну проти Ізраїлю. А лідер ліванського угруповання “Хезболла” Хасан Насралла заявив, що його бойовики ведуть транскордонні бої з Ізраїлем і пригрозив подальшою ескалацією.

“Зараз Іран задіяв практично всі свої міліції і проксі, але поки це ще на малому вогні. Зрозуміло, США не просто так перекинули на Близький Схід великі військові сили, зокрема два авіаносні ударні угруповання. Вони відкритим текстом говорять Ірану і “Хезболлі”: “Не відкривайте другий фронт проти Ізраїлю, ми відповімо військовою силою””, — розповів військовий експерт Давид Гендельман.

США працюють над тим, щоб запобігти розширенню конфлікту. Блінкен зустрівся з прем’єр-міністром Ізраїлю Біньяміном Нетаньягу. Повідомляється, що однією з ключових тем обговорення на перемовинах була гуманітарна ситуація в секторі Гази. Держсекретар США запропонував гуманітарну паузу — тимчасове припинення вогню для постачання допомоги місцевому населенню. Того самого дня із заявою виступив прем’єр-міністр Ізраїлю. Він підкреслив, що жодного припинення вогню не буде, поки ХАМАС не звільнить понад 240 ізраїльських заручників.

“Ізраїль відмовляється від тимчасового припинення вогню, яке не включає повернення наших заручників. Я повторю нашим ворогам — помилка вам дорого коштуватиме. Помилка коштуватиме вам того, чого ви навіть не можете собі уявити”, — заявив Нетаньягу.

Блінкен продовжує закликати сторони до врегулювання конфлікту.

“Блінкен прилетів нагадати, що США зовсім не відмовилися від так званої формули “дві держави для двох народів” і що американці думають про те, що буде в 6 після війни. Як саме після того, як у секторі Гази не буде ХАМАСу, хто саме заповнить цю порожнечу, хто саме матиме монополію на використання сили. Сьогодні американці бачать саме роль палестинської автономії в повоєнному улаштуванні Гази, і Блінкен прилітав це нам нагадати”, — коментує ізраїльський політолог Михайло Пелліверт.

Після Ізраїлю держсекретар США вирушив до Йорданії. Там зібралися глави МЗС країн Близького Сходу. З ними Блінкен обговорив можливість припинення війни угруповання ХАМАС проти Ізраїлю. Як повідомляє Reuters, арабські країни вимагають від Ізраїлю припинення вогню в секторі Гази.

“Ми вважаємо, що припинення вогню зараз просто дасть можливість ХАМАС перегрупуватися і повторити те, що він зробив 7 жовтня. Можете не вірити мені на слово, лише кілька днів тому високопоставлений представник із ХАМАС заявив, що вони мають намір здійснювати події 7 жовтня знову і знову. Тому важливо підтвердити право Ізраїлю на самооборону”, — сказав Блінкен.

Поки в Аммані обговорювали можливість гуманітарної паузи, Ізраїль продовжив наземні операції в секторі Гази. За інформацією представника ізраїльської армії Даніеля Хагарі, ЦАХАЛ уже увійшов у саме місто. Там зараз розміновують територію і знищують боєприпаси, що не розірвалися, щоб ізраїльські війська могли рухатися далі.

Читайте також: Війна на Близькому Сході була потрібна лише Росії — думка ізраїльського офіцера

Нагадаємо, як розповів військовий експерт, підполковник Генштабу Ізраїлю у резерві Марк Бабот, місто Газа, що займає третину однойменного сектору, було оточене кілька днів тому, коли Армія оборони Ізраїлю (ЦАХАЛ) вийшла до моря. Ця інформація тоді не стала оприлюдненою, оскільки ізраїльські військові “нагнітають туман війни”, щоб не інформувати противника.

Прямий ефір