Кільце навколо Гази стискається — подробиці операції ЦАХАЛ від підполковника Генштабу Ізраїлю в резерві

Ізраїльські війська під час наземної операції в секторі Газа. Фото: newsroom.ap.org

Місто Газа, що займає третину однойменного сектору, було оточене кілька днів тому, коли Армія оборони Ізраїлю (ЦАХАЛ) вийшла до моря. Ця інформація тоді не стала оприлюдненою, оскільки ізраїльські військові “нагнітають туман війни”, щоб не інформувати противника. Про це у прямому ефірі телеканалу FREEДОМ розповів військовий експерт, підполковник Генштабу Ізраїлю у резерві Марк Бабот.

“З півночі, із заходу та з півдня стискається кільце оточення міста Газа, оскільки головні споруди, оборонні лінії ХАМАС розташовані у самій Газі. Першу та другу лінію ми проломили, знищивши там усе, що можна було з погляду інфраструктури ХАМАС”, — повідомив він.

Триває зачищення тунелів. Як зазначив Бабот, інженерні війська йдуть і попереду інших підрозділів ЦАХАЛ, і позаду. Доходить до рукопашних боїв, коли “хамасівці” “вилазять зі своїх нір”. За таких умов, як зазначив військовий експерт, неминучі втрати. За час наземної операції, за його словами, Ізраїль втратив близько 30 військових.

Він також зазначив, що Ізраїль використовує “просунутий цикл вогню” завдяки тому, що всі сухопутні підрозділи мають зв’язок “з вертольотами, з літаками, з кораблями, із засобами вогневої підтримки”.

Водночас офіцер вважає, що до закінчення операції далеко, оскільки “хамасівці” навряд чи добровільно складуть зброю та вийдуть зі своїх укриттів.

“Головний штаб армії ХАМАС розташований під головною лікарнею Гази у центрі міста. Лікарня “Аль-Шифа”. Під цією лікарнею розташований командний центр, всі головні комунікаційні, логістичні, керівні осередки військової організації ХАМАС… І, на жаль, до того моменту, коли наші танки не створять квадрат навколо лікарні “Аль-Шифа”, вони не здадуться і не вийдуть із неї ”, — вважає Марк Бабот.

Він також нагадав, що у Газі дуже багато тунелів — десятки кілометрів, усі збудовані під густонаселеними житловими кварталами.

“Без сумніву, у цю війну ХАМАС має бути знищено як цивільну, військову, політичну одиницю в Газі. Паралельно буде збудовано якусь модель післявоєнної організації цього сектору”, — вважає гість ефіру.

Крім того, він наголосив, що Газа — один із п’яти фронтів Ізраїлю, який зазнає ударів з боку єменських хуситів, а також обстрілів “Хезболли” з півночі Лівану.

Марк Бабот нагадав, що Ізраїль відкрив гуманітарні коридори на південь сектору Гази, там мешканці сектору можуть отримати гуманітарну допомогу. Він також повідомив, що Ізраїль стежить, щоб до ХАМАС не потрапляло пальне, щоб живити генератори, які нагнітають повітря в тунелі.

“Без цього ресурсу тунелі не зможуть працювати. Але нагадаю, що ХАМАС має величезні запаси в лікарнях. Це абсолютно точно відомо, показано на всіх його знімках. Ізраїль це демонструє й американцям, й міжнародній спільноті, щоб довести, що немає гуманітарної катастрофи в Газі”, — додав офіцер резерву.

Читайте також: “Місто Газа оточене, усе йде за планом”: мету операції ЦАХАЛ у північній частині сектора назвав ізраїльський військовий експерт

Нагадаємо, як сказав російський журналіст, сходознавець, автор Telegram-каналу SULEYMANOV Руслан Сулейманов, ЦАХАЛ має досвід проведення наземних операцій у секторі Гази. За останні 15 років вони проводилися там щонайменше двічі. Проте зараз ситуація ускладнена заручниками, яких утримує ХАМАС. Тому ЦАХАЛ діє максимально обережно та послідовно, хоча раніше планувалася швидка операція. Проте головні труднощі в ізраїльтян попереду — бої в тунелях ХАМАС у секторі Гази.

Прямий ефір