Шлях України до ЄС та НАТО: про угорський фактор розповів політтехнолог

Ілюстративне фото: idemocracy.world

Угорщина один з головних факторів, який буде ускладнювати Україні процес вступу до Європейського Союзу та Північноатлантичного альянсу (НАТО). Таку думку сьогодні, 4 листопада, в ефірі телеканалу FREEДОМ висловив політтехнолог Тарас Загородній. 

Загородній підтримує ідею того, що шлях України до ЄС може бути довгим, і вступ до нього залежить насамперед від готовності самого Євросоюзу.

“Чи є у них гроші для того, щоб давати дотації Україні? У мене поки що є великі сумніви. Я прихильник того, щоб Україна сконцентрувалася на вступі до НАТО і забезпечила собі — безпеку, тому що без безпеки немає економіки. А Євросоюз не дає безпеки”, — сказав він. 

На додачу до цього, як він зазначив, важливо усвідомлювати, що в Євросоюзі є такі країни, як Угорщина, які будуть “ставити палиці в колеса” Україні на шляху до членства в ЄС.

“Висуватимуть неприйнятні для України умови, а фактично Угорщина вимагатиме створення сепаратистського анклаву на Закарпатті у вигляді національної автономії, щоб розхитувати країну нашу з середини. І щось протиставити цьому буде складно, тому що вони вже є членами ЄС”, — вважає він. 

У контексті прагнення України до НАТО, роль Угорщини може виявитися менш значущою, каже Загородній.

“Там головне рішення ухвалюватимуть США. Якщо Угорщина з якихось причин протидіятиме інтересам Штатів у сфері безпеки, то до них прийдуть злі поліцейські вже з Вашингтона і популярно пояснять угорському керівництву, чому цього робити не потрібно”, — підсумував Тарас Загородній.

Читайте також: Україна — за крок до старту перемовин про вступ до ЄС, — звернення президента Зеленського наприкінці 619-го дня війни

Раніше голова Громадської ліги “Україна-НАТО” Сергій Джердж зауважив, що Україна має більший відсоток готовності для членства в НАТО, ніж багато східноєвропейських країн, які в мирний час входили до складу Альянсу.

Прямий ефір