Реструктуризація ПВК “Вагнер”: куди переводять колишніх найманців (ВІДЕО)

Ілюстративний скріншот: uatv.ua

З 1 листопада приватна військова компанія (ПВК) “Вагнер” стала підрозділом Росгвардії й відновила вербування в Росії. Набір уже проводять у Пермі та Новосибірську, повідомляють російські регіональні медіа. А журналісти видання ‘Wall Street Journal’ з’ясували, що в Африці Кремль тепер надає підтримку іншим російським приватним військовим компаніям, інформує FREEДОМ.

Після загибелі глави ПВК “Вагнер” Євгена Пригожина російська влада намагається встановити контроль над його структурами. 

Заступник міністра оборони Росії Юнус-Бек Євкуров ще у вересні 2023 року переконував лідерів африканських країн відмовитися від прямої взаємодії з ПВК “Вагнер”. Натомість їм запропонували підтримку, військово-технічне співробітництво та послуги приватних військових компаній, безпосередньо пов’язаних із російською військовою розвідкою. 

“Промосковський військовий лідер Лівії Халіфа Хафтар намагається отримати більше балів від російської сторони, але питання присутності “Вагнера” стоїть дуже гостро не лише через реструктуризацію “приватної” присутності, яку наразі просуває Москва, а й через матеріально-технічне забезпечення угруповання”, — з публікації видання Al-Monitor.

А вже в листопаді журналісти видання Wall Street Journal з’ясували — ПВК “Вагнер” в Африці більше немає. Її замінили угруповання “Редут” і “Конвой”. Їх фінансують російські олігархи. 

“Така неослабна увага до Центрально-Африканської республіки та передача контролю над збереженням активів у руки найближчих до Путіна людей свідчить про те, що саме там зосереджені якісь матеріальні цінності, які вивезені з країни”, — вважає російський аналітик Анатолій Несміян.

29 жовтня у своєму Telegram-каналі глава Чечні Рамзан Кадиров повідомив, що 170 колишніх бійців ПВК “Вагнер” перейшли в спецназ “Ахмат”.  

Москва формує нові підрозділи Росгвардії з колишніх найманців ПВК “Вагнер” для проведення контрдиверсійних заходів на тимчасово окупованих територіях України. Про це повідомляє Центр національного опору. 

Табір для майбутніх підрозділів обладнають під Воронежем, наметове містечко розраховане на 10 тис. осіб, а до складу угруповань увійдуть і “вагнерівці”, і новобранці. 

“За даними місцевих, новобранці та колишні “вагнерівці” повинні будуть прибувати на бойове злагодження і формування нових підрозділів після 3 листопада. Основне завдання цих підрозділів — протидиверсійні заходи на тимчасово-окупованих територіях України в Донецькій, Луганській, Запорізькій та Херсонській областях”, — з повідомлення Центру національного опору.

За інформацією BBC, найманців ПВК перерозподіляють за кількома паралельними проєктами. Одна частина “вагнерівців” готується перейти до ПВК “Редут”. Інші — підпишуть контракти з Міноборони. 

Саме Міноборони курируватиме діяльність ПВК “Вагнер” у Сирії та Лівії. 

А третя група підпише контракти з Росгвардією і продовжить роботу зі спадкоємцем і сином Пригожина — Павлом. За ним залишаться комерційні контракти батька, зокрема проєкти в Малі, Судані та Центрально-Африканській республіці.

Читайте такожСпадщина Пригожина поділена: що і кому дістанеться, розповіла Романова

Прямий ефір