На російських олігархів, які повернулися до РФ, чекає доля бути проковтнутими путінським фашистським режимом — думка Яковенка

Ігор Яковенко. Фото: espress.tv

Ті російські олігархи, які повертаються в Російську Федерацію і скаржаться на Захід, ризикують бути проковтнутими режимом Кремля. Для президента РФ Володимира Путіна вони не співрозмовники та партери, а гаманці. Повернувшись до Росії, ці люди ризикують не лише втратити гроші, а й бути засудженими за воєнні злочини в Україні. Таку думку сьогодні, 3 листопада, в ефірі телеканалу FREEДОМ висловив російський опозиційний журналіст, колишній депутат Державної думи РФ Ігор Яковенко.

“Якщо олігархи приїжджають у Росію і починають каятися і говорити про те, що вони шкодують, що інвестували в західні країни, то вони вибрали свою долю, і на них чекає доля бути проковтнутими путінським режимом. І врешті-решт, відповідальність [за воєнні злочини в Україні], зокрема й судова, лежатиме на них. Вони стають міжнародними злочинцями”, — сказав він.

У Росії олігархи не мають впливу на владу, вони важливі для її фінансування, впевнений експерт.

“Олігарх — це людина, яка, як і раніше, дуже тісно пов’язана з владою і якось намагається на неї впливати. Ніхто з російських олігархів на владу впливу не чинить. Вони працюють гаманцями. Вони для Путіна не є співрозмовниками, партнерами. Вони є їжею. Тобто це гаманці й все”, — зазначив він.

Кожен із російських олігархів міг би уникнути переслідувань і санкцій, визнавши злочинність кремлівського режиму, вважає Яковенко.

“Такого жаху, який зараз коїться, олігархи могли уникнути в середині 90-х років, тому що потім усе було марно. Зараз вони можуть змінити свою особисту долю, вони можуть зробити дуже просту річ — публічно сказати про те, що путінський фашистський режим — це гігантський злочин перед людством. Вони можуть сказати про те, що вони готові частину своїх грошей витратити на допомогу Збройним силам України, українським біженцям, на відновлення економіки України. І це буде сприйнято як каяття. Вихід є завжди”, — пояснив він.

Читайте також: Як російські олігархи та пропагандисти збагачуються на війні — подробиці (ВІДЕО)

Прямий ефір