Підземні бої можуть розтягнутися на місяці, — експерт про операцію ЦАХАЛ у Газі

Ізраїльські сухопутні війська. Фото: ap.org

Армія оборони Ізраїлю (ЦАХАЛ) має досвід проведення наземних операцій у секторі Гази. За останні 15 років вони проводилися там щонайменше двічі. Проте зараз ситуація утруднена заручниками, яких утримує ХАМАС. Тому ЦАХАЛ діє максимально обережно та послідовно, хоча раніше планувалася швидка операція. Проте головні труднощі в ізраїльтянах попереду — бої в тунелях ХАМАС у секторі Гази. Про це в прямому ефірі телеканалу FREEДОМ сьогодні, 3 листопада, сказав російський журналіст, сходознавець, автор Telegram-каналу SULEYMANOV Руслан Сулейманов.

“Зараз ми бачимо, що Ізраїль і пристрілюється, і прагне проводити якісь точкові атаки. І в цілому ми бачимо, що це дає результат. Звільняються із полону заручники, у тому числі й військовослужбовці ізраїльської армії. Проте попереду в Ізраїлю дуже багато труднощів. І головні труднощі полягають в тому, що хамасівці мають величезну мережу підземних тунелів: близько 500 км. І як бути із цим? Поки що ніхто не знає. Навіть, за оцінкою самих ізраїльських фахівців, підземні бої можуть розтягнутися на місяці”, — коментує гість ефіру.

На його думку, без таких боїв обійтися не вдасться, оскільки Ізраїль вважає своїм основним завданням знищення ХАМАСу, принаймні його бойового крила. Адже після нападу стало очевидно, що попередня стратегія Ізраїлю щодо Гази не спрацювала. ХАМАС же, схоже, не має наміру складати зброю.

“ХАМАС — це атомізована структура, де є бойове крило, яке, власне, планувало атаку на Ізраїль 7 жовтня. А є політбюро, яке ховається у Катарі, Ірані, Туреччині. Це політбюро, зважаючи на все, навіть не знало всіх деталей цієї операції. Але зараз їм просто нема куди відступати. Вони говорять про те, що боротимуться до кінця, як вони кажуть, за свободу та незалежність Палестини. По суті вони прикриваються мирним населенням. Такий свого роду живий щит вибудовують із мирних жителів, а самі ховаються у тунелях. Тож ХАМАСу дійсно вже нема куди відступати, незалежно від того, які цілі вони декларують… Здаватися, складати зброю вони не планують. Видно, вони довго готувалися. У них є запаси озброєнь та продовольства у цих тунелях. Тож, повторюся, це все може розтягнутися ще на кілька місяців”, — резюмував Руслан Сулейманов.

Читайте також: Вперше у світі війна ведеться під землею, на землі та над землею, — ізраїльський офіцер резерву про операцію ЦАХАЛ у секторі Гази

Раніше ізраїльський журналіст, головний редактор “Кращого радіо” Цві Зільбер повідомив, що ізраїльська армія просувається в Газі дуже повільними темпами. І це така тактика — просуватися дуже обережно, ретельно зачищати все навколо, щоб не було несподіваних ударів, особливо з-під землі. 

Прямий ефір