Росія втрачає вплив: як держави ЄС налагоджують зв’язки з країнами Центральної Азії (ВІДЕО)

Еммануель Макрон і Касим-Жомарт Токаєв. Фото: ap.org

Франція і Казахстан розширюють співпрацю у сфері видобутку стратегічних мінералів, будівництва вітроелектростанцій та обслуговування залізничних локомотивів. За підсумками зустрічі президентів Еммануеля Макрона і Касим-Жомарта Токаєва сторони підписали шість договорів щодо зміцнення двосторонніх зв’язків, повідомляють на сайті лідера Казахстану. Відомо, що після візиту в Астану Макрон вирушить до Узбекистану, інформує FREEДОМ.

Росія втрачає позиції лідера в Центральній Азії з 2020 року, впевнені експерти. Тоді Азербайджан повернув собі частину територій, а Вірменія марно чекала допомоги від союзника по ОДКБ — Росії. І хоча угоду про припинення вогню підписали президент Азербайджану, прем’єр-міністр Вірменії та глава Кремля, фактично Москва обмежилася моніторингом обстановки.

“Хтось залежить або був залежний максимально в контексті безпеки — Вірменія, наприклад. Зараз, після всіх цих змін з огляду на конфлікти між Азербайджаном і Вірменією, остання намагається позбутися прямої безпекової залежності від Росії”, — зазначив експерт-міжнародник Богдан Ференс.

Очевидно, що Росія, яка була одним з основних засновників ОДКБ, фактично втрачає силу, вважає експерт з міжнародних питань Тарас Семенюк.

“Тому не тільки європейці, але й американці почали наводити сильні, потужні контакти саме з цими країнами для того, щоб будувати альтернативу, пропонувати альтернативу. Але тут часто більше не про Росію, а про Китай”, — каже Семенюк.

Китай системно працює над посиленням свого впливу в регіоні. Приміром, з Астаною Пекін підписав угоду про безвізовий режим. Країни розвивають логістичні зв’язки та нарощують обсяги торгівлі.

Повномасштабна війна Росії проти України ще більше змінила вектор політики регіону. Перебувати в залежності від ослабленої, але агресивної Російської Федерації небезпечно. Тому держави Центральної Азії прагнуть дистанціюватися від токсичного сусіда.

“Контекст змінюється. Росія, розв’язавши війну проти України, дійсно втрачає вплив і силу в регіоні безпосередньо. І Європейський Союз розуміє, що потрібно скористатися цим моментом. Тому активізація і відбувається. Потрібно також проаналізувати, що в цих країнах лідери безпосередньо дають свою оцінку ситуації. У Казахстані, наприклад, намагаються також використати ці можливості, безпосередньо виявляють інтерес до Євросоюзу і до західних країн”, — зазначив Ференс.

Про поглиблення співпраці свідчить зустріч глав МЗС країн Європейського Союзу з колегами з держав Центральної Азії напередодні Першого формального саміту країн ЄС і Центральної Азії. Крім того, зміцнюються і двосторонні зв’язки. Результативним став останній візит президента Франції Еммануеля Макрона до Казахстану.

“За вісім місяців поточного року обсяг торгівлі між нашими країнами зріс на 21% порівняно з минулим роком і досяг 2,7 млрд дол. Франція також входить до числа наших основних іноземних інвесторів. За останні 15 років із Франції в Казахстан було залучено близько 18,7 млрд дол. інвестицій. Ми реалізуємо важливі проєкти в енергетиці, атомній промисловості, гірничодобувній, хімічній, машинобудівній, будівельній, аерокосмічній та фармацевтичній галузях. Про це свідчить успішне функціонування в країні понад 170 французьких компаній”, — заявив президент Казахстану Касим-Жомарт Токаєв за підсумками зустрічі з французьким колегою.

У співпраці зацікавлені всі сторони, впевнені експерти. Країни Центральної Азії отримують з Європи і США інвестиції та можливості для розвитку своєї економіки. А ось лідери цивілізованого Заходу, крім іншого, зацікавлені в гарантіях того, що сусіди Росії не допомагатимуть Кремлю обходити санкції.

“Говорити про якесь певне повернення цих країн в орбіту Москви навряд чи можливо. Оскільки Росія вже показала свою некомпетентність, нездатність бути лідером у цьому регіоні. Очевидно, Китай підхопить цю ініціативу. КНР максимально тісно намагається захопити лідерство саме в цих регіонах, у цих державах і дати сигнал, що на Пекін можна орієнтуватися і це — довгострокова перспектива”, — зазначив Тарас Семенюк.

У російському МЗС скаржаться, мовляв, Захід краде в РФ друзів і союзників, перетягуючи ковдру на себе. Однак жодної реакції на свої закиди Кремль поки що не дочекався.

Читайте також: Китай не цікавлять миротворчі процеси у війні РФ проти України, в яких відстоюється українська позиція, — Плаксієнко-Бутирська

Прямий ефір