Головна мета — знищення військового потенціалу ХАМАС: подробиці операції ЦАХАЛ у секторі Гази (ВІДЕО)

Ізраїльські солдати займають позицію біля кордону із сектором Гази, південь Ізраїлю. Фото: ap.org

Армія оборони Ізраїлю знищила кількох високопоставлених бойовиків ХАМАС під час розширеної операції в секторі Гази, про що заявили в оборонному відомстві країни. Також ізраїльські військові повідомляють про знищення військової техніки ХАМАС. Йдеться, зокрема, про ракетно-пускові установки. Детальніше про операцію ЦАХАЛ у секторі Гази — в матеріалі FREEДОМ.

Ізраїльські танки і піхота завдають ударів по входах у тунелі і позиціях для запуску ракет бойовиків ХАМАС. Бої тривають в околицях міста Газа і на півдні сектору. Із 30 жовтня ЦАХАЛ завдав кількох сотень ударів по військових об’єктах ХАМАС, заявили в Армії оборони Ізраїлю. 

“У секторі Гази активізувалися бойові дії. Туди увійшли додаткові сили, зокрема піхота, бронетанковий корпус, інженерно-саперний і артилерійський корпуси. У результаті комплексних ударів було знищено десятки терористів, які забарикадувалися в будівлях і відповідали на атаки. Ми рухаємося по землі, виявляємо терористів і атакуємо з повітря”, — сказав представник Армії оборони Ізраїлю Даніель Хагарі.

Тель-Авів засекретив деталі своєї військової операції. Армія Ізраїлю посилює тиск на ХАМАС, заявляє ЦАХАЛ.

“Наразі наші сили діють на території сектора Гази. Ці дії підтримуються точним і шквальним вогнем. Вони спрямовані на досягнення всіх цілей війни: ліквідацію ХАМАС, гарантування безпеки кордонів і зусилля з повернення всіх заручників додому. Досі ми стабілізували нашу оборонну лінію, завдавали ударів”, — зазначив начальник Генерального штабу Армії оборони Ізраїлю Херці Ха-Леві. 

Наземний наступ ЦАХАЛ приносить відчутні результати, заявив колишній командувач британською армією, полковник Річард Кемп.

“Надійшли повідомлення про те, що вони знищили значну частину інфраструктури ХАМАС у Газі, убили близько чотирьох високопоставлених лідерів ХАМАС. Тож я думаю, що поки що все триває досить успішно. Ймовірно, триватиме нанесення ударів із повітря під час наземної операції і, можливо, буде збільшення чисельності сил ЦАХАЛ у Газі”, — наголосив Кемп. 

Прем’єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньягу заявив, що його країна не погодиться на припинення операції, оскільки, на його думку, це призведе до посилення угруповання ХАМАС.

“Наші сухопутні війська увійшли до Гази — оплоту зла. Це друга фаза війни, цілі якої зрозумілі: знищення військового та управлінського потенціалу ХАМАС і повернення заручників додому”, — заявив Нетаньягу. 

На думку військових експертів, ізраїльські війська просуваються в секторі Гази не так стрімко, оскільки намагаються виявити і врятувати понад 200 заручників, яких утримують терористи.

Читайте також: Сприйняття війни в Ізраїлі та в Україні: відмінності та спільні моменти обговорюємо з ізраїльським підприємцем Аркадієм Майофісом

Як повідомлялося раніше, на півночі Гази тривають важкі бої, танки ЦАХАЛ, за різними оцінками, просунулися на 5-7 км. Це фактично половина шляху до моря, оскільки в масштабах уся Газа — це смуга 40 км, а її ширина коливається на різних ділянках від 6 до 12 км. 

Прямий ефір