Понад 300 тисяч військових загинули, сотні тисяч поранені: як Путін відправляє росіян на війну проти України (ВІДЕО)

Ілюстративне фото. Фото: dialog.ua

За даними Генерального штабу Збройних сил України, на сьогодні, 31 жовтня, втрати російської армії в Україні становили понад 300 тис. військових, повідомляє FREEДОМ.

У вересні 2022 року міністр оборони РФ Сергій Шойгу зробив заяву про втрати армії РФ унаслідок початку повномасштабного вторгнення.

“Наші втрати на сьогоднішній день загиблими — 5 937 осіб”, — сказав він.

За 19 місяців війни — це єдине число, яке озвучувало Міністерство оборони РФ. У Росії справжні цифри втрат замовчують.

“Все настільки приховано, все настільки покрито мороком. Минулого року по РФ була рознарядка по кладовищах перестати ховати російських військових купами, перестати створювати алеї похованих”, — повідомив військовий експерт Іван Ступак.

Службі BBC спільно з виданням “Медіазона” на основі відкритих джерел вдалося встановити імена 33 236 російських військових, загиблих на війні. За даними Міністерства оборони України, кількість загиблих в Україні російських окупантів майже в 10 разів більша.

“300 тисяч набрали минулого року під час часткової мобілізації, судячи з усього, вони вже закінчилися”, — зазначив військовий експерт Іван Ступак.

Триста тисяч убитих солдатів. По суті, про це нещодавно проговорився представник Російської православної церкви (РПЦ), який заявив, що в Росії вже майже мільйон інвалідів унаслідок так званої “спеціальної військової операції”.

“Ті, хто пройшов зараз окопи, і у нас же там, я вже не знаю, чи точні цифри — близько мільйона поранених. Велику духовно-реабілітаційну систему потрібно створювати в Криму”, — сказав священник РПЦ.

Класична пропорція вбитих і поранених — один до трьох. Ось і виходить, що дані ЗСУ точні. Хоча, за офіційною інформацією, статус людини з інвалідністю у РФ від початку війни та до початку літа 2023 року офіційно отримали трохи більше ніж 5 тис. осіб. А із серпня цього року соціальний фонд РФ більше не публікує даних Федерального реєстру інвалідів Росії.

“Для росіян це чутливо, але, на жаль, поки що не настільки, як би ми цього хотіли. Після початку війни ми всі дружно намагалися вгадати: після якої цифри у росіян буде відчуття безвиході, якої цифри втрат. Перша чеченська, друга афганська кампанія для населення Радянського Союзу в 240 млн 15 тис. втрат — це було колосально. Як виявилося для росіян, неприємно, але нічого критичного”, — звернув увагу військовий експерт Іван Ступак.

За десятирічну війну в Афганістані армія Радянського Союзу втратила майже 14 тис. військовослужбовців, ще 50 тис. дістали поранення. За дві чеченські війни Росія, за офіційними даними, втратила майже 12 тис. солдатів, ще 35 тис. дістали поранення.

“Якщо 300 тис. вони втратили, множте на чотири-п’ять: потрапили в полон, зникли безвісти, самоволка, втекли. Це ті люди, які теж випали з російської економіки, які не працюють, які не виробляють, не створюють економічний продукт. Росіяни почали дуже сильно скаржитися, що просідає менеджмент середньої та вищої ланки. Люди хто втік, хто на війну пішов. Це все позначається на витоку мізків, мізків менше стає у РФ”, — пояснив Іван Ступак.

Тільки за останні два тижні на Авдіївському напрямку, за даними Генштабу ЗСУ, армія РФ втратила 6,5 тис. осіб особового складу. Людей кидають на забій, щоб досягти хоч якихось перемог. У результаті гине або стає каліками чоловіче працездатне населення РФ. А за їхніми смертями стоять сотні тисяч осиротілих дітей, безпорадні вбиті горем батьки, вдови, які втратили годувальників. І показник у 300 тис. убитими зростатиме й надалі, доки росіяни самі не зупинять злочинних дій своєї влади.

Читайте також: Після першого тижня такого наступу російський командувач мав би застрелитися, — Коваленко про “м’ясорубку” під Авдіївкою

Нагадаємо, втрати окупаційних військ в особовому складі перевищили 300 тис. військових.

Прямий ефір