Вперше у світі війна ведеться під землею, на землі та над землею, — ізраїльський офіцер резерву про операцію ЦАХАЛ у секторі Гази

Місто Газа 11 жовтня. Фото: ap.org

Армія оборони Ізраїлю (ЦАХАЛ) вже не здійснює рейди до сектору Гази, а перебуває там постійно. Триває зачистка північного сектору, під яким розташовані найбільш розгалужені мережі тунелів, бункерів, командних пунктів ХАМАС. Про це у прямому ефірі телеканалу FREEДОМ розповів військовий експерт, підполковник Генштабу Ізраїлю у резерві Марк Бабот.

Він наголосив, що мирних жителів півночі Гази закликали евакуюватися на південь сектору. Туди йде гуманітарна допомога, а на півночі тим часом продовжуються повномасштабні дії.

“Це йде дуже повільно. Це має працювати синхронно і під землею, і на землі, і над землею, бо ж не можна атакувати, а потім у тебе за спиною вийдуть терористи з якогось тунелю. Тому ведеться війна сьогодні, я б сказав, перший раз у світі на всіх трьох напрямках: під землею, на землі та у повітрі. Підрозділи діють синхронізовано. Кожен боєць на передовій, якщо можна так сказати, на передньому танку, має зв’язок з літаками, з підземним підрозділом, з усіма підрозділами, які виконують бойове завдання”, — коментує військовий експерт.

За його словами, Ізраїлем розроблено способи “роботи з тунелями” ХАМАС. Бабот сподівається, що всі ці напрацювання будуть введені в дію під час цієї війни. За його словами, зачистка тунелів буде повільною, як будь-яка антитерористична операція у великому місті.

“Головне завдання поставлене — знищити ХАМАС як політичну, як цивільну, як військову одиницю в Газі. Це буде зроблено, але це буде зроблено тими темпами, які армія ставить сама собі. Ніхто її, з одного боку, не зупиняє, з іншого боку, не підганяє”, — наголосив гість ефіру.

Він також зазначив, що зачистка тунелів не скасовує ударів Ізраїлю по ХАМАС з повітря та роботи артилерії, оскільки кожна бомба, “яка вражає бункер ХАМАСу, знижує його боєздатність та кількість посланих ракет”.

“Якщо спочатку летіли сотні ракет на день, то зараз летять десятки. Це також дуже важливий фактор, який береться до уваги. За три тижні по Ізраїлю випущено понад 7 тис. ракет, і це взагалі безпрецедентна кількість обстрілів цивільного населення, що є злочином проти людства. І слід сказати, що близько 10-12% цих ракет падають у самій Газі”, — додав Марк Бабот.

Читайте також: Ізраїль розпочав другий етап війни проти ХАМАС — огляд подій у регіоні (ВІДЕО)

Раніше ізраїльський журналіст, головний редактор “Кращого радіо” Цві Зільбер повідомив, що ізраїльська армія просувається в Газі дуже повільними темпами. І це така тактика — просуватися дуже обережно, ретельно зачищати все навколо, щоб не було несподіваних ударів, особливо з-під землі. Поки що все йде непогано, у ЦАХАЛ немає втрат.

Прямий ефір