Реакція світу на масову антисемітську акцію в аеропорту Махачкали — огляд (ВІДЕО)

Махачкала, аеропорт. Скріншот: uatv.ua

Масовий антисемітський погром в аеропорту Махачкали. Напередодні ввечері кілька сотень людей заблокували роботу місцевого аеропорту, вибігши на злітно-посадкову смугу в пошуках громадян Ізраїлю, які прилетіли. На погром уже відреагували в Північноатлантичному альянсі (НАТО) і Європейській комісії, інформує FREEДОМ.

В аеропорту Махачкали, столиці Дагестану, сотні людей влаштували заворушення через приліт рейсу з Тель-Авіва — вимагали не пускати в регіон євреїв. Натовп зібрався біля будівлі аеропорту з прапорами Палестини, а потім — увірвався всередину, обшукував будівлю, вигукуючи антисемітські гасла, і намагався пробратися в літак. 

За даними росЗМІ, під час заворушень було також пограбовано магазини, а оргтехніку та обладнання аеропорту зламано або вкрадено. При цьому на початку погрому — силовики не перешкоджали діям натовпу.

“І знову, ви бачили безсилля силовиків, вони підтягнулися тільки потім. І чому? Почався міжнародний скандал. По-перше, у самій Росії в шоці опинилися навіть пропагандисти. Те, що сталося, воно показує, що Росія є нацистською державою. Те, що сталося — це наслідок російської пропаганди, тому що вони сіяли агресію”, — каже політолог Володимир Фесенко.

На ситуацію в Махачкалі відреагував президент України Володимир Зеленський, наголосивши, що заворушення в аеропорту є не поодиноким інцидентом, а частиною “широко поширеної в Росії культури ненависті до інших народів”.

“Російський антисемітизм і ненависть до інших народів мають системний і глибоко вкорінений характер. Ненависть — це те, що рухає агресією і терором. Ми всі маємо працювати разом, щоб протистояти ненависті”, — заявив Зеленський.

Офіс прем’єр-міністра і Міністерство закордонних справ Ізраїлю заявили, що “стежать за подіями в Дагестані й очікують, що російські правоохоронні органи забезпечуватимуть безпеку всіх громадян Ізраїлю та євреїв”. 

Зі свого боку в Єврокомісії заявили, що рішуче засуджують будь-який антисемітизм. 

У НАТО зазначили, що заворушення в аеропорту в Махачкалі “є одним із проявів радикалізації російського суспільства”.

“Російські ЗМІ розпалюють ненависть до українців, до Заходу, а тепер і до Ізраїлю. Напруженість у Росії зростає, і Дагестан — одне з місць, звідки родом багато хто із загиблих в Україні”, — наголосив директор Центру передового досвіду в галузі стратегічних комунікацій НАТО Яніс Сартс.

Під час заворушень в аеропорту було затримано 60 осіб. Також постраждали дев’ять російських поліцейських: двоє з них перебувають у лікарні. 

Аеропорт Махачкали вже відновив роботу після погрому, але рейси з Тель-Авіва туди тимчасово літати не будуть.

Читайте також: “Наступного разу це може трапитися в Москві”: причини антисемітських бунтів у РФ, реакцію пропаганди і перспективи оцінив Лещенко

Раніше російський соціолог і публіцист Ігор Ейдман, коментуючи антисемітську акцію в аеропорті Махачкали, зауважив, що як силовики, так і погромники стали жертвами російської пропаганди, що і призвело до спотвореного сприйняття ситуації в Ізраїлі та сектор Гази.

Прямий ефір