ЦАХАЛ просуватиметься дуже повільно: про наземну операцію в Газі розповів Зільбер

Армія Ізраїлю. Фото: ap.org

Ізраїльська армія просувається в Газі дуже повільними темпами. І це така тактика — просуватися дуже обережно, ретельно зачищати все навколо, щоб не було несподіваних ударів, особливо з-під землі. Поки що все йде непогано, у ЦАХАЛ немає втрат. Про це сьогодні, 30 жовтня, в ефірі телеканалу FREEДОМ повідомив ізраїльський журналіст, головний редактор “Краще радіо” Цві Зільбер.

“Може бути туман війни, звичайно, але в Ізраїлі втрати приховувати дуже-дуже важко. Зазвичай завжди дуже швидко ми про це дізнаємося. Судячи з усього, ведеться оточення міста Газа, де у них (терористів ХАМАС, — ред.) основний укріпрайон із підземними тунелями, із цим метро. І, як кажуть військові експерти, у Гази немає оперативної глибини, тому вони повели все під землю в підземні тунелі”, — сказав він.

Журналіст зазначив, що це більше не наземна операція, а підземна.

“Тому що там усі основні сюрпризи, там у кожному будинку може очікувати засідка, пастка, все там буде заміновано, окрім того, численні виходи з тунелів у житлові будинки. Там величезні широченні тунелі, не дарма це називають метро. Тому ЦАХАЛ просуватиметься дуже повільно. І зараз ведеться з повітря бомбардування генераторів, тому що слабке місце всіх цих підземних комунікацій — вентиляція. Якщо розбити генератори, від яких живляться системи вентиляції, то ці тунелі перетворяться на підземну братську могилу. В Ізраїлю є ціла низка технологій проти тунелів, які, судячи з усього, будуть зараз випробувані. Це і закачування морської води, і детонація з тим, щоб їх обрушувати, і різні інші способи всякого сканування. Зокрема, напевно, буде і газ застосовуватися. Я думаю, що є в Ізраїлю ціла низка технологій проти цих тунелів. Але тим не менш, найголовніше, що ми не поспішаємо”, — пояснив Зільбер.

Він уточнив, що не варто рахувати кілометри, тому що “скільки там тієї Гази”. І в минулому ізраїльська армія вже припускалася таких помилок, коли швидкими кидками, стрибками займала територію Гази, доходила до узбережжя, а потім у спину отримувала удари від терористів, які з’являлися з-під землі абсолютно неочікувано і брали зненацька.

Зараз, каже журналіст, інша тактика, і ЦАХАЛу допомагають американські військові радники, які саме так рекомендували діяти, розм’якшувати оборону з повітря та діяти маленькими неочікуваними ударами, потім відходити назад тощо.

“Зараз була заява, що темпи цієї наземної операції прискорюються, але ми бачимо, що поки що туди не заходить досить велика кількість сил і бронетехніки. Усе-таки це поки що має такий обмежений характер, тому що, по-перше, у цьому є ще й елемент психологічного тиску на ХАМАС для того, щоб вони пішли на якісь кроки щодо обміну заручниками, а з іншого боку, ми не хочемо давати якогось приводу Ірану або “Хезболлі” сказати “а ось, ось це вже червона лінія, і ми готові вступити у війну”. Хоча, судячи з усього, за всіма ознаками, не буде ні Іран, ні “Хезболла” до ХАМАСу приєднуватися. Занадто великий ризик і втрачено момент”, — розповів Зільбер.

Він вважає, що війна обмежиться Газою.

“Щонайменше, одну з цілей цієї операції буде досягнуто — повалення режиму ХАМАСу або звільнення заручників у результаті складних перемовин. Поки що все йде непогано”, — резюмував Цві Зільбер.

Читайте також: Мета Ізраїлю зі знищення ХАМАС може бути реалізована лише за проведення повномасштабної операції, — Шарп

Нагадаємо, як заявив радник президента США з питань національної безпеки Джейк Салліван, Сполучені Штати Америки бачать підвищений ризик поширення конфлікту на Близькому Сході, оскільки підтримувані Іраном угруповання продовжують атакувати американські війська, дислоковані в регіоні.

Прямий ефір