Щоб санкції щодо російських алмазів були ефективними, 12-й пакет ЄС має містити три елементи — їх назвав економічний експерт

Ілюстративний колаж: aussiedlerbote.de

Три елементи мають бути включені до 12-го пакета Європейського Союзу щодо Росії для того, щоб санкції щодо російських алмазів були ефективними. Це: має бути велика коаліція країн, що приєднуються до санкцій; повна документація того, як алмаз проходить світовими ринками після потрапляння на європейський та інші ринки; дуже ефективні та сильні санкції стосовно компаній, що допомагають обходити ці санкції. Про це сьогодні, 29 жовтня, в ефірі телеканалу FREEДОМ заявив економічний експерт Ілля Несходовський.

“До цих санкцій повинні приєднатися й інші країни. Такі як: Індія, Об’єднані Арабські Емірати, які мають досить-таки великий ринок купівлі російських алмазів. Тому краще, якщо навіть буде закритий європейський ринок, але разом із цим алмази почнуть надходити на індійський і інші ринки, це призведе до того, що просто-напросто Росія продовжуватиме отримувати свої прибутки, але вже, наприклад, той же самий європейський ринок купуватиме алмази у третіх країн. І таким чином санкції не спрацюють. Тому дуже важливо, щоб були спільні зусилля”, — сказав він.

Другий момент і друга складність, за словами експерта, полягає у визначенні походження алмазів — воно можливе тільки в лабораторних умовах.

“Тобто, якщо ви купуєте алмаз або діамант десь у магазині, ви ще не знаєте, звідки він. Тому дуже важливо, щоб кожен алмаз супроводжувався повним контролем ланцюжка постачання: яка компанія, звідки вона купила, з яких рудників, як далі відбулося оброблення, кому далі було продано. Тобто треба відстежувати повністю весь ланцюг того, як алмаз потрапляє на європейський ринок. Тому що, як ми бачимо, з тією ж самою нафтою Росія вигадала нові способи, коли до Китаю, або інших країн, надходить російська нафта під виглядом малайзійської або інших видів нафти з інших країн. Тому дуже важливо ідентифікувати, з алмазами тут ще складніше. Якщо розглядати нафту, то це величезні танкери, і ці танкери можна відстежити і зрозуміти, де вони пропали, де вони з’явилися, і вже за статистикою визначити, що, наприклад, такий обсяг нафти ця країна не може виробити. З алмазами дуже складно”, — каже Несходовський.

Тому, пояснює він, важливі всі три елементи.

“Перше — документація повністю всього циклу: де увійшло, як увійшло, кому було продано, як далі рухалося, хто здійснював оброблення, відповідні сертифікати тощо. Другий момент — усі країни мають дотримуватися цих санкцій, щоб не було перетікання алмазів. Третій момент, необхідний у цьому, — стосовно тих, хто порушує санкції, мають бути дуже ефективні й сильні так само штрафні санкції або інший вплив. Тому що якщо цього немає, то компанія починає підробляти документи, завозити, і водночас їх не карають”, — резюмував Ілля Несходовський.

Читайте також: Важливо, що в санкціях прозвучало поняття “російські криваві алмази” — це морально-політичний удар для РФ, — професор

Як повідомлялося раніше, президентка Європейскьої комісії Урсула фон дер Ляєн заявила, що Євросоюз готує 12-й пакет санкцій проти Росії. На додаток до мільярдного алмазного бізнесу до порядку денного європейських обмежень будуть включені й інші найважливіші сировинні товари. ЄС також має намір посилити ефективність уже введених заходів проти РФ.

Прямий ефір