Мета Ізраїлю зі знищення ХАМАС може бути реалізована лише за проведення повномасштабної операції, — Шарп

Ізраїльські солдати займають позицію біля кордону із сектором Гази, південь Ізраїлю. Фото: ap.org

Новим етапом дій Армії оборони Ізраїлю (ЦАХАЛ) проти ХАМАС є старт майбутній повномасштабній операції, без якої неможливе досягнення Ізраїлем своїх цілей. Про це у прямому ефірі телеканалу FREEДОМ заявив військовий оглядач Давид Шарп.

“Можна казати, що старт дано. Далі буде видно. Ізраїль не має часу нескінченно грати в ігри ХАМАСу із затягування часу. Економічна ціна цієї війни дуже велика. Політична складова теж важлива, тому що міжнародна підтримка падає, починають забувати про те, що було і що спричинило”, — зазначив він.

За словами Шарпа, поки що мав місце дуже незначний вхід сухопутних сил Ізраїлю на територію сектору Гази, але він супроводжувався потужними ударами з повітря. Їх, на думку гостя ефіру, варто розглядати як важіль тиску на ХАМАС у питанні звільнення заручників.

“Спроби звільнити заручників через переговори за посередництва Катару, насамперед, продовжуються”, — зазначив військовий оглядач.

За його словами, в Ізраїлю дві мети в цій війні: перемога над ХАМАС і звільнення заручників — “найважливіша мета, але яка стоїть, як це не боляче визнавати, на другому місці”.

Щодо основної мети, на думку військового оглядача, її досягнення неможливе без повномасштабної операції.

“Є головна мета, яка поставлена, і від неї ніхто не відмовлявся, я б навіть сказав, вона єдина можлива за нинішніх умов: знищити повністю військові формування ХАМАС та його владну структуру. Звісно, не можна знищити ідею та кожного бойовика ХАМАС. Це за всього бажання не вийде. Однак знищити ХАМАС як армію і знищити його як квазідержаву — а Газа повністю під контролем ХАМАСу, це своєрідна радикальна екстремістська квазідержава — ця ідея, мета може бути реалізована лише за проведення повномасштабної операції, коли рано чи пізно вся Газа опиниться під контролем”, — заявив Давид Шарп.

Читайте також: Ізраїль готується до наземної операції в секторі Гази: про ризики початку великої війни говоримо з експертами

Раніше стало відомо, що Ізраїль проводить другий етап операції проти ХАМАСу. Як заявив прем’єр-міністр країни Біньямін Нетаньягу, він розпочався ще у п’ятницю ввечері, 27 жовтня. Тоді ЦАХАЛ завдав ударів по бойовиках, які намагалися здійснити ракетні та мінометні обстріли території Ізраїлю.

Прямий ефір