Ізраїль готується до наземної операції в секторі Гази: про ризики початку великої війни говоримо з експертами

Ізраїльські солдати займають позицію біля кордону із сектором Гази, південь Ізраїлю. Фото: ap.org

Армія Ізраїлю ЦАХАЛ готується до сухопутної операції. Прем’єр-міністр Ізраїлю Беньямін Нетаньягу заявив, що рішення про терміни старту операції ухвалено одноголосно військовим командуванням. Але поки не відомі ні терміни, ні масштаби операції.

Експерти та військові журналісти зазначають, що перед ЦАХАЛом стоїть надскладне завдання, адже наразі ніхто не може назвати точну кількість мирних заручників ХАМАСу.

Підготовка триває

7 жовтня радикальне ісламістське угруповання ХАМАС здійснило напад на південь Ізраїлю — постраждали сотні мирних жителів. У відповідь ЦАХАЛ розпочала проведення військової операції проти ХАМАС. 19 жовтня міністр оборони Ізраїлю Йоав Ґалант заявив, що ізраїльські війська незабаром можуть увійти в Газу.

Беньямін Нетаньягу 25 жовтня заявив, що Ізраїль “у розпалі боротьби за своє існування”. За його словами, є дві мети — знищити угруповання ХАМАС і повернути заручників.

“Ми готуємося до сухопутної операції. Я не буду уточнювати, коли і як ми її проведемо, а також — скільки сил буде задіяно”, — сказав він під час звернення до нації.

Прем’єр також знову закликав цивільне населення сектора Газа переміститися на південь анклаву.

Лідери США, Німеччини, Великої Британії, Франції та Італії виступили зі спільною заявою, в якій засудили напад угруповання ХАМАС на Ізраїль і висловили непохитну і єдину підтримку народу цієї країни.

27 жовтня Генеральна асамблея Організації Об’єднаних Націй у п’ятницю ухвалила резолюцію, що закликає до “негайного, міцного і стійкого гуманітарного перемир’я”.

Документ закликає до “негайного і беззастережного звільнення” всіх цивільних осіб, які перебувають у полоні, а також вимагає їхньої “безпеки, благополуччя і гуманного поводження відповідно до міжнародного права”.

У резолюції не згадується конкретно про угруповання ХАМАС, що контролює сектор Гази.

Міністр закордонних справ Ізраїлю Елі Коен наступного дня повідомив, що Ізраїль відкидає цю резолюцію.

“Ми категорично відкидаємо ганебний заклик Генеральної асамблеї ООН до припинення вогню. Ізраїль має намір знищити Хамас точно так само, як світ вчинив із нацистами та ІДІЛ”, — написав міністр у соцмережі Х (Twitter).

Тим часом ЦАХАЛ і ХАМАС продовжують завдавати ударів по території сектору Гази та Ізраїлю відповідно — за три тижні війни інтенсивність обстрілів знизилася, проте інформація про жертви надходить щодня.

Армія Ізраїлю вражає ударами тунелі, оперативні командні центри та пускові установки терористів. Однак бойовики ХАМАС дислокуються і в цивільних об’єктах. Крім того, у розгалуженій мережі підземних тунелів також утримують заручників.

Коментарі експертів

У чому полягає складність боротьби з ХАМАСом на території сектора Гази. Коли варто очікувати операцію зі входження армії Ізраїлю. Яку роль виконують тунелі, використовувані радикальними палестинцями. Які шанси того, що війна в Ізраїлі не переросте в масштабну і затяжну. Ці теми в ефірі телеканалу FREEДОМ обговорили:

  • Давид Гендельман, військовий експерт з Ізраїлю;
  • Сергій Гранкін, журналіст 9-го каналу (Ізраїль), військовий кореспондент;
  • Еміль Шлеймович, головний редактор ізраїльського порталу “Деталі”
  • Давид Шарп, військовий оглядач;
  • Олександр Левченко, дипломат, надзвичайний і повноважний посол України в Республіці Хорватія, Боснії і Герцеговині (2010-2017 рр.).

ДАВИД ГЕНДЕЛЬМАН: Небезпека великої війни — максимальна

— Зараз триває війна проти ХАМАСу і велика небезпека великої війни проти “Хезболли”. Але спусковий гачок війни з “Хезболлою”, зрозуміло, знаходиться в Тегерані. Не просто так Іран багато десятиліть вирощував “Хезболлу” саме як свою козирну карту на якийсь чорний день, коли її можна буде використовувати проти Ізраїлю.

Це, зрозуміло, знають тільки в Тегерані, вони свої карти теж не розкривають, але оскільки небезпека великої війни є, саме тому на півночі Ізраїлю теж уже максимальна боєготовність, розгорнуто великі армійські сили, евакуйовано прикордонну смугу. Усі чекають, чи проскочить та іскра, з якої розгориться велика війна, чи все-таки вдасться пройти по краю.

Але небезпека великої війни дійсно зараз максимальна.

Начальник Генштабу не просто так не уточнив, що конкретно мається на увазі, для цього є свої підстави. Головне, що наземні сили вже готові. Далі чекають наказу.

Але крім суто військових аспектів, є додаткові ускладнюючі фактори, наприклад, переговори щодо заручників, які ведуться через Катар. ХАМАС цю тему використовує для того, щоб, зокрема, відтягувати ізраїльську наземну операцію.

СЕРГІЙ ГРАНКІН: Усе, що потрібно Ізраїлю від партнерів, — не заважати

— Сектор Гази може стати ізраїльським Бахмутом, а може й не стати, якщо заздалегідь попрацюють авіація, розвідка. За ніч було знищено п’ять бункерів із бойовиками, і це добре видно, бо провалюються перехрестя в місті Газа, і там під ними видно підземне місто ХАМАСу. І така робота ведеться щоночі.

Армія Ізраїлю продовжує дуже наполегливо готуватися. Тривають постійні тренування міських і підземних боїв. Координація авіації, флоту і сухопутних сил, що теж дуже важливо і не відпрацьовано до кінця. Зрештою, спорядження армії. Не забувайте, призвали 360 тисяч людей.

Зрештою, досі не у всіх, хто стоїть на кордоні, є керамічні броньовики. Я вже не кажу про тактичні аптечки, засоби зв’язку, тепловізори. Усе це теоретично є на складах. Але логістика за такої кількості людей і за такого терміну підготовки, природно, запізнюється. Тому ізраїльські генерали не поспішають.

Солдати рвуться в бій. Їх зрозуміти можна — у них мотивація. Вони хочуть помститися. Офіцери трохи спокійніше ставляться до ситуації, більш виважено. Вони розумно оцінюють рівень підготовки своїх підлеглих, особливо якщо це резервістські підрозділи.

Над північною частиною сектору постійно розкидають листівки із закликом до місцевих жителів йти, поки не пізно. І що більше ми будемо чекати, то більше людей зуміють вийти. У мережі опубліковано відео з ізраїльського безпілотника, як бойовики ХАМАСу розстрілюють мирне населення, яке намагається вийти з північної частини сектора.

Їм потрібен живий щит. Вони чудово розуміють, що щойно вони залишаться без прикриття, в ізраїльських генералів не буде обмежень під час вибору мішені, і їм залишиться жити дуже недовго.

Є ще й політичний момент. Є абсолютно реальне прохання американського командування — дати їм час на захист своїх об’єктів. Зараз на Близький Схід літаками доставляють системи ППО “Петріот”. У американців близько 30 баз по всьому Близькому Сходу. Вони вже зазнають нападів. Зрозуміло, що щойно почнеться сухопутна операція, усі ісламісти світу, особливо в цьому регіоні, активізуються, і американці стануть мішенню.

Ізраїль уже не вперше веде війну. Таку масштабну, так, уперше. З такими моторошними втратами і яка почалася з такої трагічної помилки ізраїльської армії, розвідки і політиків. Так, такого не було навіть 50 років тому під час війни Судного дня.

Ізраїль вміє воювати, він розуміє, що таке міжнародний тиск.

Під час операції “Незламна скеля” у 2014 році армія Ізраїлю зайшла в сектор Гази — Ізраїль засуджує весь світ. Навіть США погрожують припинити постачання боєприпасів. Ну і що? Ізраїль каже: нам вистачає своїх боєприпасів, внутрішніх резервів.

США не заважатимуть Ізраїлю.

У США скоро вибори. Якщо війна в Ізраїлі завершиться провалом, Байден може просто балотуватися на виборах.

Від Європи Ізраїлю нічого не потрібно. Єдине прохання: будь ласка, забудьте про Ізраїль на два-три місяці, займайтеся своїми проблемами. А через три місяці Ізраїль закінчить свою операцію і поїде світом із майстер-класами про те, як боротися з абсолютним злом.

ЕМІЛЬ ШЛЕЙМОВИЧ: Зараз неможливо зробити один точний прогноз

— Можна припустити, що Ізраїль спробує взяти хоча б під тимчасовий контроль кордон із Газою. Знову ж таки, це дуже умовний прогноз. Він виходить просто з того, що необхідно запечатати і зруйнувати контрабандні тунелі, які ведуть через цей кордон і дозволяють транспортувати як вантажі, так і людей.

Імовірно, що якусь частину буде кинуто в цей бік. Не виключено, що буде значно розширено буферну зону до кордону на майбутнє за рахунок території сектора Гази. Не виключено, що саму Газу вважатимуть за краще розсікти на певні частини — умовне місто Газу відокремити від умовного міста Хан-Юніс.

До країни надходять від партнерів сухопутні сили, спецназ, броньовані джипи. Уже кілька транспортних літаків США прибули до Ізраїлю, вони розвантажуються. До Ізраїлю привезли і броньовані джипи, і додаткові бронежилети, і снаряди для систем ППО, тому що не припиняються обстріли, хоча вони, звісно, вже не такі інтенсивні, як раніше. Є і снаряди для ударів з повітря.

Будь-який прогноз буде слушним тільки на цю хвилину і залежить, зокрема, від того, що відбуватиметься на північному кордоні — чи перетвориться він на другий фронт, чи все залишиться відносно тихо, як зараз.

Є й чимало інших чинників. Зрештою, багато що залежить від секретності. Ясна річ, що всі ці плани армія оборони Ізраїлю в газетах не друкує.

ДАВІД ШАРП: Для терористів тунелі зіграли ключову роль у підготовці нападу

— Тунелі можна розділити на три категорії. Економічні, контрабандні тунелі, які проходять між Газою і Єгиптом під кордоном. Саме цими тунелями прийшла в Газу майже вся зброя, яка є там на озброєнні. Вона прийшла з Ірану через Судан контрабандою на Синайський півострів, де єгипетська влада майже ніколи не почувалася впевнено, натомість почувалися впевнено і ісламісти, і контрабандисти.

Стратегічне значення тунелів для ХАМАСу переоцінити складно.

Є так звані наступальні тунелі, як їх називають в Ізраїлі. Вони розташовані під парканом, утім, 9 жовтня терористи подолали їх по поверхні. Тунелі покликані привести терористів на ізраїльську територію, щоб атакувати. У ці тунелі було вкладено величезні гроші, і це не просто 30 метрів бетонного паркану під землею. Це ще й датчики, які дають змогу чути і розуміти, що хтось поблизу копає тунель.

Оборонні тунелі — це те саме підземне місто ХАМАСу та Ісламського джихаду. Це багато десятків кілометрів під усім сектором Гази. Воно дає величезні переваги бойовикам. Це приховане переміщення власних збройних сил без того, щоб потрапити на очі ізраїльським системам спостереження.

Якщо ізраїльська армія вже просунулася на якійсь території, то є можливість зайти в тил по тунелю і по невідомому виходу з нього атакувати з тилу. Є можливість підірвати тих, хто перебуває нагорі, за допомогою найпотужніших вибухових пристроїв. Нарешті, в тунелях знаходяться і виробництва, і командні пункти.

З іншого боку, в Ізраїлі знали про тунелі споконвіку.

ОЛЕКСАНДР ЛЕВЧЕНКО: Питання видачі заручників — найгостріше

— Мені здається, що і Франція, і США намагаються стримувати Ізраїль від надмірно різких дій і намагаються поки що затримати проведення сухопутної операції в Газі, тому що вона може принести дуже величезні жертви і спровокувати якусь реакцію на Близькому Сході від тих реакційних сил, які підтримують ХАМАС. Ці сили на знак підтримки ХАМАСу можуть розв’язати бойові дії з інших частин близькосхідного регіону.

Щоб не створилася така широка вісь ведення бойових дій проти Ізраїлю, президент Франції Еммануель Макрон проводить консультації, переговори з низкою близькосхідних лідерів.

Жорстка операція ЦАХАЛу може мати свої супутні ефекти в тому, що гинутимуть мирні палестинці. Тому краще поки що пригальмувати, вирішити питання з ізраїльськими заручниками, які перебувають у Газі. Крім того, для США, наприклад, важливе питання — 500 їхніх громадян ще перебувають у Газі. Вони хочуть їх звідти теж якимось чином витягнути, щоб вони не постраждали.

Я думаю, вони донесуть сигнали про те, що, можливо, краще ХАМАСу все-таки повернути заручників Ізраїлю, а Ізраїль піде на якісь поступки в контексті надання енергії, води, пального тощо.

Але ультиматум Ізраїлю ми знаємо — видача всіх заручників, їх понад 200, і видача бойовиків ХАМАСу, і тоді наземної операції не буде. Що стосується заручників — це реальне питання, що стосується видачі всіх бойовиків ХАМАСу, хто брав участь у нападі на Ізраїль — це дуже великий знак питання. Напевно, на це сам ХАМАС не піде.

https://youtu.be/IS8vuOH0nms?t=7998

Читайте також: Питання Ізраїлю та Палестини для спільної позиції Європи далося складніше, ніж ставлення до війни РФ проти України — коментар Борреля

Прямий ефір