Бердянськ й Бердянський район російські окупанти перетворили на великий військовий об’єкт — подробиці від районної ради

Ілюстративне фото: hromadske.radio

Російські окупанти перетворюють на казарми будинки місцевих жителів сіл у Бердянському районі. Про це сьогодні, 27 жовтня, в ефірі телеканалу FREEДОМ повідомив заступник голови Бердянської районної ради Віктор Дудукалов.

Він зазначив, що буквально з перших днів окупації росіяни почали заселятися в об’єкти курортної сфери Бердянська та Бердянського району на узбережжі Азовського моря.

“І коли ми йшли в зиму, нам завжди було цікаво, як вони живуть на цій території в цих установах, де немає опалення. Тобто ми розуміємо, що вся курортна сфера пристосована для літа. Але в них, судячи з усього, й там, де вони раніше жили, з опаленням було не дуже. Тому вони використовують усе, що їх влаштовує, виключно з військової точки зору. Для них це не готелі, а казарми, для них це не табори, а військові бази. І, відповідно, дуже активно вони продовжують використовувати, але, скажу, дещо обережніше останнім часом. Окупанти більше звернули увагу на села, в яких залишилася деяка кількість місцевого населення. І вони останні місяці дуже серйозно займають порожні будинки в селах, перетворюючи їх на мініказарми — по 10-15-20 одиниць особового складу”, — розповів Дудкалов.

За його словами, кількість російських окупантів на території Бердянського району постійно змінюється. Нещодавно мобілізовані росіяни та контрактники зазвичай приїжджають на один із найбільших полігонів на окупованій території Запорізької області — у село Новопетрівка Бердянського району. Цей полігон існує ще з радянських часів, зараз окупанти його постійно використовують у своїх цілях. Крім того, на території Бердянська та району є морський порт та аеродром, які дуже цікаві росіянам з точки зору охорони та забезпечення.

“Особового складу величезна кількість — як військового контингенту, так і різних поліцейських формувань, спецслужб тощо. Вони зосереджені саме в Бердянську, їх там влаштовує, це найбільш віддалена точка від фронту. Іноді, звісно, по них прилітає дуже жорстко, але вони чекають і “вірять у ЗСУ”, тому що риють укріплення навколо нашого міста… Бердянськ і Бердянський район — це сьогодні величезна військова база, військова територія, військовий об’єкт, де все використовується для війни, на війну та в ім’я війни”, — сказав Дудукалов.

За його словами, російські ФСБшники в Бердянську організовують репресії, розшук й затримання українських патріотів, незаконні обшуки та огляди телефонів, щоб виявити партизанів.

“Нервозність в окупантів почалася з того моменту, як у Бердянськ полетіли перші Storm Shadow. Вони тоді почали переглядати й переосмислювати принципи розміщення особового складу… А зараз ATACMS вдарили по досить-таки серйозному об’єкту — по аеродрому, де на десятки, а може, і на сотні мільйонів доларів були знищені, виведені з ладу вертольоти. І я розумію, що вони зараз стоять на роздоріжжі, що їм робити — або оголювати фронт, не розміщуючи в тилу ось цю авіацію, яка допомагала стримувати український контрнаступ, або перетворювати аеропорт на наступну Чорнобаївку, й ставити туди техніку, а її знищуватимуть”, — сказав заступник голови Бердянської райради.

Читайте також: Ворогам у Запорізькій області абсолютно некомфортно, але поки що вони самі тікати не хочуть, — Федоров про роботу сил спротиву

Нагадаємо, Сили спеціальних операцій Збройних сил України провели на аеродромах тимчасово окупованих міст Бердянськ (Запорізька область) і Луганськ одні з найуспішніших атак по тилових позиціях окупантів.

Прямий ефір