Пекін — Вашингтон: наскільки КНР готова співпрацювати зі США (ВІДЕО)

Прапори США та Китаю. Фото: zn.ua

Ситуація на Близькому Сході та війна Росії проти України — головні теми візиту міністра закордонних справ Китаю Ван І до Вашингтона. У нього заплановані зустрічі з очільником Держдепартаменту США Ентоні Блінкеном та радником президента з безпеки Джейком Салліваном. За повідомленнями західних ЗМІ, Вашингтон сподівається, що Пекін допоможе розрядити атмосферу на Близькому Сході. Цей візит відбувається на тлі напруженості між країнами, що зростає, передає FREEДОМ

Точки напруги між Китаєм та США або їхніми союзниками виникають у всьому світі. Так, 22 жовтня Берегова охорона КНР заблокувала судно Філіппін в ексклюзивній економічній зоні цієї країни. І це далеко не перший подібний випадок. Пекін не визнає офіційних кордонів територіальних вод Південно-Китайського моря і претендує на майже всю акваторію. Наприклад, від місця інциденту до узбережжя КНР — понад тисячу кілометрів. 2016 року Міжнародний суд ООН у Гаазі ухвалив, що претензії Китаю безпідставні, але це не зупинило Пекін. США заявили, що стануть на захист союзних Філіппін у разі збройної агресії КНР.

“Уряд Філіппін розглядає останню агресію Китаю як кричуще порушення міжнародного права. Китай не має законних повноважень проводити правоохоронні операції у наших територіальних водах та у нашій винятковій економічній зоні. Ми серйозно ставимося до таких інцидентів на найвищих рівнях влади”, — заявив міністр національної оборони Філіппін Гілберто Теодоро.

А безпосередньо у Вашингтоні Китай вже відкрито називають частиною нової “осі зла”. Таку заяву зробив лідер республіканців у Сенаті Мітч Макконнел в інтерв’ю каналу Fox News. За його словами, Пекін разом із Росією та Іраном намагається зруйнувати світову систему безпеки. Нині головні точки напруги — Україна та Ізраїль. Щоб до них не додався Тайвань, демократії всього світу мають дати сильну відповідь диктатурам Близького Сходу та допомогти Україні перемогти Росію на полі бою.

“Прем’єр-міністр Японії сказав, що якщо ви хочете надіслати Сі Цзіньпіну послання, бийте росіян в Україні. Громадяни Південної Кореї, Японії, Тайваню — всі зацікавлені в тому, що відбувається в Україні, тому що вони знають, що президент Сі спостерігає за цим. Президент Сі нещодавно заявив, що має всеосяжну дружбу з росіянами. Що ще вам потрібно знати про те, наскільки Україна є актуальною для Азії та Близького Сходу?”, — зазначив лідер Республіканської партії в Сенаті США Мітч Макконнелл.

Проте США та Китай співпрацюють з низки найважливіших політичних питань. Так, 24 жовтня було проведено перше засідання спільної економічної робочої групи, яка була створена для забезпечення постійної комунікації з економічних питань між країнами. А 29-го делегація Пентагону відвідає Сяншанський форум безпеки в Пекіні. Крім того, глава китайського МЗС Ван І провів переговори з представниками Ізраїлю та Палестини. А саме вирішення кризи на Близькому Сході — одна з важливих тем на зустрічі Ван І з представниками Вашингтона.

“Ми досі вважаємо, що пряма дипломатія віч-на-віч є найкращим способом порушувати складні питання, усувати неправильне сприйняття та непорозуміння, а також вивчати можливості співпраці з Китаєм там, де наші інтереси перетинаються”, — сказав представник США на умовах анонімності в коментарі Reuters.

Візит Ван І також покликаний підготувати зустріч глав держав — Джо Байдена та Сі Цзіньпіна, яка може відбутися у Сан-Франциско на полях саміту Азіатсько-Тихоокеанського економічного співробітництва. Захід триватиме з 11 до 17 листопада.

Читайте також: Фінляндія співпрацює з Китаєм, щоб з’ясувати, хто пошкодив газопровід у Балтійському морі

Прямий ефір