Ескалація на Близькому Сході у фокусі російської пропаганди — тренди та скандали (ВІДЕО)

Ілюстративний колаж: cpd.gov.ua

Триває третій тиждень після нападу терористів ХАМАС на Ізраїль. Весь цивілізований світ засудив атаку та звірства бойовиків. Але не Росія. Перші два дні після початку війни високопосадовці взагалі мовчали, повідомляє FREEДОМ.

Коли нарешті виступили, то глава МЗС РФ Лавров і прессекретар Путіна Пєсков заявили, що потрібно припинити бойові дії та виводити ситуацію в мирне річище. А заступник голови Ради безпеки РФ Медведєв взагалі звинуватив в ескалації конфлікту на Близькому Сході НАТО.

“В принципі, РФ — один зі співспонсорів ХАМАС. Це і питання постачання озброєння, і загалом, скажімо, підтримка політичної лінії ХАМАСу. Зрозуміло, що для Росії чим гірше зараз союзникам США, ким є Ізраїль, тим краще. Важко очікувати від Росії якогось засудження, яка робить те саме, що й ХАМАС, просто в іншій точці світу”, — зазначив доктор політичних наук, політолог Ігор Петренко.

Про те, що Росії вигідна війна на Близькому Сході, і вона на неї чекала, вже заговорили й у Європі. Про це на засіданні Ради міністрів Європейського Союзу в Люксембурзі сказав міністр закордонних справ Литви.

“Ми не можемо забувати, ми не можемо відводити погляд від України… Ми спостерігаємо поновлення наступу Росії. І це нагадує нам, що росіяни чекають на подібні ситуації, коли ми звертаємо наш погляд ще кудись, щоб вони могли відновити свої атаки”, — заявив глава МЗС Литви Габріелюс Ландсбергіс.

На думку експертів, Росія могла розраховувати, що проблеми Ізраїлю призведуть до послаблення підтримки України.

“Це більш зручний випадок, який би вони спробували використати з пропагандистською метою, для того, щоб послабити підтримку Україні. Їхній розрахунок може бути на те, що у зв’язку з тим, що в Ізраїлю зараз проблеми, тому і США, і європейці мають переорієнтуватися і більше допомагати Ізраїлю. Але як ми бачимо сьогодні, не допомагає це РФ. Оскільки Україна водночас отримала й ATACMS”, — наголосив доктор політичних наук, політолог Ігор Петренко.

Російська пропаганда йде в ногу з владою, підтримуючи наратив про нібито вину країн Заходу в ескалації на Близькому Сході. Пропагандисти також просувають думку про те, що через війну ХАМАС проти Ізраїлю Україна йде зі світових трендів.

“Завдання Росії — і у прив’язці до цієї війни, і взагалі — посилення дестабілізації у світі шляхом провокування нових конфліктів та посилення поточних конфліктів. Їхнє завдання посварити всіх з усіма. Тобто, щоб ті, хто вже перебуває в конфлікті, не могли вийти з нього, а ті, хто в конфлікті не перебуває, у цей конфлікт увійшли”, — пояснює аналітик Центру стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки Сергій Жуков.

Попри державну антиізраїльську політику, у пропагандистів все ж таки немає структурованої позиції щодо війни ХАМАС проти Ізраїлю. Одного із прихильників російсько-української війни Євгена Сатановського звільнили із передачі “Соловйов.live”. Сталося це після того, як він в інтерв’ю ізраїльському журналісту розкритикував владу РФ через позицію щодо війни на Близькому Сході.

“Ситуація із Сатановським дуже показова, бо свою проізраїльську нібито позицію він озвучив ізраїльському блогеру. Тобто в тому контенті, який мав іти на ізраїльську аудиторію та переконувати їх у тому, що в Росії багато впливових розумних людей, які цілком підтримують Ізраїль. А те, що Росія займає таку позицію щодо Ізраїлю, він пояснив тим, що там у МЗС одні алкоголіки, п’яниці та ідіоти. Це скандальне звільнення з “Соловйов.live” було пояснено саме цим”, — пояснив аналітик Центру стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки Сергій Жуков.

У Росії її пропагандисти працюють на всі аудиторії. Є ті, що підтримують ХАМАС, разом із ними є й ті, хто підтримує Ізраїль. Експерти вважають, що це цілеспрямована політика. Навіть якщо у потенційного російського глядача виникнуть питання через контрастність риторики, то поставити їх він нікому не зможе.

Читайте також: Сатановського звільнено з пропагандистського шоу “Соловйов LIVE” за особисту думку — розбір експерта

Прямий ефір