Жодної зброї з України не крадуть і ХАМАСу не постачають: про завдання російського вкидання і контроль озброєння розповіли в ОПУ

Сергій Лещенко. Фото: uatv.ua

Україна є найпрозорішою країною в плані постачання західної зброї: контроль її пересування безпрецедентний. Тому інформація про те, що нібито якусь зброю передали бойовикам ХАМАС — російське вкидання і фейк. Про це сьогодні, 23 жовтня, в ефірі телеканалу FREEДОМ заявив радник керівника Офісу президента України (ОПУ) Сергій Лещенко.

За його словами, у США в якийсь момент підтримка України похитнулася після теракту ХАМАС на території Ізраїлю — американське суспільство згуртувалося навколо підтримки Ізраїлю.

“І тут уже Україні це в якомусь сенсі на руку, тому що ми частина цього пакета оборони. І вже виходить, що проблеми, які нам створювали, вже нівелюються, тому що ми частина більшого процесу, цей процес — це тиранія і терористи проти демократії і вільного світу. Україна — частина вільного світу. США — лідер вільного світу, а Росія — лідер клубу терористів і тиранів разом із ХАМАС, Північною Кореєю, Іраном, Білоруссю. Тут вододіл відбувається дуже чіткий. І в якомусь сенсі карма знову повернулася до нас обличчям, якщо так можна висловлюватися. Тобто нам не те, що щастить, а суспільство глобально, ця людина західних демократій більш опукло тепер бачить картину. Тепер для неї це не просто частина якогось конфлікту на іншому боці планети Земля, а це частина світоглядного конфлікту, цивілізаційного вибору. Тому, звичайно, Путіна це теж не тішить. І тому йдуть вкидання про те, що нібито Україна зброю до ХАМАСу постачає тощо. Якраз це — повна нісенітниця”, — сказав Лещенко.

Радник керівника ОПУ наголосив: черговий фейк, що бойовики ХАМАС демонструють зразки західної зброї, яка нібито призначалася Україні, але якимось чином потрапила не в ті руки.

“Я як радник неодноразово спростовував його на всіх можливих майданчиках, зокрема Офісу президента. Це абсолютно примітивний фейк, тому що про його вкидання попередило наше Головне управління розвідки напередодні вкидання. До того ж вкидання було настільки важливим для Путіна, що він не пожертвував укотре виставити клоуном свого заступника Медведєва, який був рупором цього вкидання. Щодо, звичайно ж, суті цього вкидання, то це фейк. Звичайно ж, ніякої зброї з України не крадуть і ХАМАСу не постачають. Мета — це самому Путіну вискочити з клубу терористів і тиранів і спробувати якось нас у це замазати, але в нього це не вийде”, — каже він.

Щодо контролю за озброєнням, то, за словами Лещенка, цей контроль дуже жорсткий.

“Україна, напевно, найпрозоріша країна. У нас постачання зброї анонсуються, мало не вибачте, там номери поїздів або автомобілі, які його перевозять, публічно публікуються. Коли Білий дім або інші партнери виділяють зброю, там дуже детально описується, що, куди і скільки. Це іноді здається, навіть перебір. Але такі умови гри, ми демократія, у нас це все на виду і прозоро. Щодо контролю, то він існує на рівні спеціальних систем, зокрема аж до номерних знаків і серійних номерів. Кожна гаубиця, де вона обліковується тощо. Приїжджають до нас інспектори відповідні американські, які теж контролюють яка зброя, куди постачається”, — розповів радник керівника ОПУ.

Крім того, зазначив він, потрібно розуміти, яка ситуація на фронті. Для України зброя потрібна для стримування ворога — це питання життя і смерті.

“Ми зброєю не розкидатимемося, і ХАМАСу точно постачати не можемо. Ми скоріше б ще попросили зброю. Тобто в нас немає надлишку її чи профіциту. Нам потрібно самим якомога більше, щоб ефективно стримувати ворога. Тому це абсолютно вигадка. Але вона служить такій меті посварити Україну із Заходом”, — заявив Лещенко.

Радник керівника ОПУ переконаний, що ця дезінформаційна кампанія буде провалена, бо фейковість цих усіх новинних вкидань очевидна для всіх.

“Тому вони, до речі, цікаво, що почали з якихось глобальних озброєнь, а потім останнє вкидання: якісь автомати зі США опинилися у ХАМАС. Зрозуміло, що це теж абсолютна нісенітниця, тому що американських автоматів дуже багато скрізь по світу. Але оскільки присутність американських військ є достатньою в різних точках Близького Сходу, є і збройні конфлікти, на яких були присутні американські військові з американськими автоматами, були і в Афганістані, і в Іраку. Відповідно, ця зброя просто звідти могла потрапити, якщо вона взагалі потрапляла, і це все не вигаданий сюжет. Тому, переконаний, Захід на це не купиться. Україні потрібно продовжувати активно пояснювати Заходу, у чому їхній інтерес підтримувати Україну. Це протистояння тираній і терористів проти західних цінностей, цінностей вільної людини”, — резюмував Сергій Лещенко.

Читайте також: Суворі механізми контролю: як Захід відстежує використання допомоги Україною (ВІДЕО)

Нагадаємо, раніше радник керівника ОПУ Михайло Подоляк спростував заяви про те, що бойовики ХАМАСу демонструють західну зброю, яка начебто мала призначатися Україні, але була викрадена або продана. Він нагадав, що контроль за постачаннями на територію України військової техніки — суворий: як онлайнконтроль, так і контроль на місці.

Прямий ефір