Путін вимагає повного захоплення Донецької та Луганської областей: значення Авдіївки прокоментував Маломуж

Микола Маломуж. Фото: apostrophe.ua

Місто Авдіївка Донецької області, яке без успіху намагаються захопити росіяни, є одним із дуже потужних українських укріпрайонів. Для Росії його захоплення мало б насамперед військово-політичне значення. Такою думкою поділився генерал армії України, керівник Служби зовнішньої розвідки України (2005-2010 рр.) Микола Маломуж у прямому ефірі телеканалу FREEДОМ.

“Місяць тому президент Росії поставив своїм військам завдання, як він сказав, захопити Донецьку та Луганську області повністю. Бахмут їм не виходить до кінця захищати — є перспектива провалу. Вони спробували це зробити на напрямку Куп’янська, Сватового, Кремінної, Лимана — там теж провалилися: хоча просування були, але наші війська відкинули їх назад. Після Бахмута нічого не виходить. Відповідно, обрали Авдіївку як місто, яке вони можуть або оточити, або створити умови, щоб як колись у Бахмуті поступово видавити наші війська. Таким чином дезавуювати нашу позицію, що ми наступаємо, і показати, що російські війська досягли конкретного результату, захопивши Авдіївку”, — пояснив гість ефіру.

Крім того, як зазначив генерал, ворог, безумовно, бачить проблему в тому, що Авдіївка розташована поряд із Донецьком.

“І припускає, що ми можемо розпочати несподівано операцію саме з позиції Авдіївки та звільняти Донецьк… Тому вирішили підстрахуватися. З одного боку, спробувати вибити наші війська з Авдіївки, з іншого боку, заявити про те, що мають успіх… Далі — створювати інформаційні потоки, як вони звільняють Донецьку область, Луганську. Це як і для росіян, так і для Заходу, мовляв, ви допомагали — нічого не працює, ми наступаємо, і конкретні міста вже захоплені”, — коментує Маломуж.

Він наголосив, що поки що “авдіївська операція”, на яку РФ кинула значні сили, призвела в основному до величезних втрат у російській армії.

“Ми виконуємо завдання — тримаємо Авдіївку, висоти, терикони й, відповідно, знищуємо найголовніше — живу силу та резерви противника. Це найважливіша складова — знищувати вогневі засоби та представників агресора. Це не дає їм перспектив наступати ані на Роботине, ані посилювати позиції на Бахмуті, ані повертатися до Куп’янська”, — резюмував екскерівник Служби зовнішньої розвідки України.

Нагадаємо, Генеральний штаб Збройних сил України сьогодні, 23 жовтня, у ранковому зведенні повідомив, що ворог не полишає спроб оточити Авдіївку, але українські захисники стійко тримають оборону. Безуспішними були наступальні дії противника в районах Кераміка, Степового, Авдіївки, Тоненького, Опитного, Невельського Донецької області — відбито понад 20 російських атак.

Прямий ефір