Чи візьмуть участь у формулі миру України Туреччина, Китай і глобальний Південь — прогноз політолога

Олег Лісний. Фото: facebook.com/Lisnyj.Oleh.1974

28 і 29 жовтня на Мальті пройде третій саміт за принципами відновлення стійкого і справедливого миру для України. У зустрічі візьмуть участь 50 країн, однак було б добре, щоб учасників було ще більше. Таку думку сьогодні, 22 жовтня, в ефірі телеканалу FREEДОМ висловив віцепрезидент аналітичного центру “Політика”, політолог Олег Лісний.

“В ідеалі там має бути понад 100 країн. Навіщо? Для того, щоб ми могли спиратися на ті рішення, які там будуть ухвалені”, — вважає він.

Лісний прокоментував участь у саміті Туреччини та роль президента країни Реджепа Таїпа Ердогана.

“Це досить серйозний політик, який чітко бачить вигоду для себе і для своєї країни. І якби він не бачив життєздатності цього формату, він би в жодному разі туди не приєднувався. Це факт, тому що він дуже серйозно ставиться до своєї репутації, і ми неодноразово його бачили в ролі миротворця. Ми маємо чітко розуміти, що такі країни, як Туреччина, — це стовпи, на які ми будемо спиратися, коли просуватимемо свою лінію з відновлення миру. Я вважаю, що сигнал, який дав Ердоган нашому президенту, і ми бачимо, що президент України дуже позитивно поставився до цього сигналу, є сигналом для інших країн, для яких Туреччина є авторитетом, що потрібно долучатися, що тут реальна справа, яка матиме реальний результат”, — висловив думку політолог.

Він звернув увагу, що Китай не ігнорує формулу миру України.

“Це дуже важливо, тому що на нього дивляться дуже багато країн. Китай останнім часом перехоплює ініціативу у того ж Заходу, у тієї ж Росії в багатьох країнах. Вони дивляться, що Китай приєднається в якомусь вигляді до якогось пункту. Це сигнал, що в нашому клубі глобального саміту миру додасться ще багато країн”, — упевнений Лісний.

Що стосується країн глобального Півдня, то, на думку політолога, за нього зараз ведеться дуже активна боротьба, і Україні необхідно залучати якомога більше союзників із цього боку.

Читайте також: Черговий саміт формули миру проведуть на Мальті — його планують відвідати понад 50 держав

Прямий ефір