Угорці, мабуть, забули свою власну історію, — Умланд про відносини Орбана і Путіна

Віктор Орбан і Володимир Путін. Фото: gettyimages.com

За підтримкою прем’єр-міністра Угорщини Віктора Орбана президента РФ Володимира Путіна насамперед стоять економічні інтереси та антизахідні авторитарні тенденції. Угорці не вивчили уроків свого минулого. Таку думку сьогодні, 22 жовтня, в ефірі телеканалу FREEДОМ висловив німецький політолог, аналітик Стокгольмського центру досліджень Східної Європи Андреас Умланд.

Так він прокоментував інформацію, що, коли президент США Джозеф Байден ставив в один ряд бойовиків ХАМАС і російського диктатора, приблизно в цей же час Орбан тиснув руку Путіну в Пекіні. Єдиного представника Європейського Союзу не бентежить кров українських дітей на руках у Володимира Путіна.

“Напевно, за цим стоїть насамперед економічний інтерес. Там є особливі такі, я б сказав, для європейської країни, економічні відносини між Угорщиною і Росією в різних сферах. І це загальні авторитарні тенденції, які і антизахідні, антиліберальні тенденції, які є, на жаль, в Угорщині”, — сказав Умланд.

За словами політолога, на Заході є багато хто, хто вважає, що, загалом, Угорщина за своїм внутрішнім устроєм і сьогоднішньою державною та урядовою риторикою вже не є членом ЄС або НАТО, тому що уряд цієї країни заперечує цінності, на яких побудовані ці організації.

“І що тут особливо для мене дивно — це те, що Угорщина має свою історію протистояння як із царською, так і з радянською Росією. І що угорці, мабуть, забули свою власну історію, не кажучи вже про загальну історію Східної Європи, включно з України. Але якось цей антиамериканізм, антилібералізм, авторитаризм виявилися сьогодні сильнішими, ніж уроки, які могли б угорці взяти зі своєї власної історії. Там убивство сотень тисяч угорців царською і радянською Росією. Але, може, в якийсь момент це все-таки станеться, як ми зараз це бачили в дещо іншому відношенні, це такий зсув у внутрішній політиці різкий, який відбувається іноді в країнах”, — висловився Андреас Умланд.

Читайте також: У міжнародній політиці Путіна вважають ізгоєм багато країн, — німецький політолог

Нагадаємо, як заявила прем’єр-міністерка Естонії Кая Каллас, було дуже неприємно бачити зустріч прем’єр-міністра Угорщини Віктора Орбана і російського диктатора Володимира Путіна, яка відбулася 18 жовтня.

Читайте також: Угорщина — реваншистська країна, як і Росія, і претендує на територію України, — Загородній

Прямий ефір