Армія Ізраїлю завершує підготовку масштабної операції “Залізні мечі” в секторі Гази — подробиці від Шарпа

Армія Ізраїлю. Фото: ap.org

Збройні сили Ізраїлю завершують підготовку до масштабної сухопутної операції, яка розпочнеться ось-ось. Авіація продовжує завдавати ударів по сектору Гази по об’єктах ХАМАС з метою створення поліпшених умов для повномасштабної операції і зниження потенціалу ХАМАС. Пріоритетною метою є ліквідація командирів і керівників середньої та вищої ланки ХАМАС. Про це сьогодні, 20 жовтня, в ефірі телеканала FREEДОМ повідомив військовий оглядач з Ізраїлю Давид Шарп.

“Плани не у ЦАХАЛ, плани ставить уряд, а армія розв’язує завдання. Завдання, що стоїть перед армією, — знищення військових формувань ХАМАС і взагалі всієї владної державної інфраструктури ХАМАС. Треба розуміти, що сектор Гази — це свого роду квазідержава під владою ХАМАС, з відповідними адміністративними, військовими ресурсами. Це все має бути знищено з максимальним завданням втрат бойовикам”, — сказав він.

Водночас, за словами оглядача, Ізраїль докладає максимум зусиль, щоб не постраждало мирне населення, мінімально постраждало.

“Відхід на південь — мається на увазі південна частина сектору, тому що, мабуть, перша частина операції, основні зусилля будуть спрямовані на північ сектору Гази й однойменне місто для того, щоб саме там під час основних бойових дій перебувало менше місцевих жителів. Це не означає, що їх збираються вигнати назовсім, ні, звісно. Йдеться про бойові дії, які йтимуть найближчим часом уже на землі”, — каже Шарп.

Щодо назви операції “Залізні мечі”, то, зауважив оглядач, автоматично будь-якій операції присвоюється така назва, це було зроблено ще мало не в перші години нападу ХАМАС.

“На мій погляд, вона трохи недоречна. За великим рахунком ідеться про війну. Те, що станеться в Газі, звісно, аналогів тому, що відбувалося в Газі раніше, не матиме. Тому що йдеться про загальновійськову масштабну операцію, в якій братимуть участь десятки тисяч ізраїльських солдатів, протистояти їм будуть десятки тисяч бойовиків терористичних організацій ХАМАС та Ісламський джихад. І цілі в цьому випадку, на відміну від усіх масштабних операцій у Газі, які Ізраїль проводив від 2008 року, набагато більш далекосяжні. У тих випадках цілі були обмежені, і наземна операція мала дуже обмежений характер. Сьогодні це буде не так. Але і результати, сподіваюся, будуть відповідні”, — резюмував Давид Шарп.

Читайте також: Що таке ХАМАС і хто його спонсорує — розбір FREEДОМ (ВІДЕО)

Нагадаємо, як розповів військовий експерт, підполковник Генштабу Ізраїлю в резерві Марк Бабот, Ізраїль вражає інфраструктуру ХАМАСу в секторі Гази за трьома напрямками, атакуючи військові об’єкти й терористів.

Прямий ефір