Що таке ХАМАС і хто його спонсорує — розбір FREEДОМ (ВІДЕО)

Озброєні учасники палестинського ісламістського руху ХАМАС. Фото: ap.org

Частину зброї бойовиків ХАМАС вироблено за російською ліцензією, заявив колишній посол Ізраїлю в Росії Аркадій Мільман. За його словами, йдеться про випущені в самому секторі Гази автомати Калашникова. Хто спонсорує ХАМАС і постачає угрупованню озброєння — в матеріалі FREEДОМ.

Слово ХАМАС — це абревіатура від арабської назви організації. У російському перекладі воно звучить так — “Рух ісламського опору”.

У 1987-му ХАМАС заснував шейх Ахмед Ясін, палестинський священнослужитель. Наступного року організація опублікувала хартію, в якій закликала до знищення Ізраїлю і створення ісламської держави на території так званої “історичної Палестини”. Внаслідок перемоги на парламентських виборах 2006-го сектор Гази перейшов під повний контроль ХАМАС.

“ХАМАС контролює цю територію через два елементи. Перший — благодійність. По суті справи, вся територія сектору Гази забезпечується благодійними організаціями. Гроші, відповідно, він отримує там із різних джерел, переважно з Катару, але не тільки. А інший — це, звісно ж, насильство по відношенню до тих, хто не згоден із правлінням ХАМАСу на цій території”, — зазначив директор Центру близькосхідних досліджень Ігор Семиволос.

Експерт із питань безпеки, колишній офіцер Міжнародного департаменту поліції Ізраїлю Сергій Мигдаль наголошує, що ХАМАС у секторі Гази — це квазі-державна структура, яка “управляє державою, отримує сотні мільйонів податків і гуманітарної допомоги, опікується усім — від поліцейського й муніципального нагляду і до водогону й медицини”.

У 2017 році ХАМАС тимчасово погодився на створення своєї держави в межах, встановлених до Шестиденної війни, але, як і раніше, відмовлявся визнавати Ізраїль як суверенну державу.

Величезні партії зброї ринули в сектор Гази після смерті Каддафі. Тоді арсенали з радянським і французьким озброєнням у Лівії були розграбовані, частина зброї через територію Єгипту потрапила до сектора Гази.

Крім того, як стверджують у Головному управлінні розвідки Міноборони України, Росія передала угрупованню ХАМАС піхотне озброєння, яке вдалося захопити під час бойових дій в Україні.

Москва використовує напад бойовиків на Ізраїль для масштабної провокації проти України, заявили в ГУР.

“Найбільший масив зброї — ракет, запчастин, компонентів для ракетної, стрілецької зброї, автоматів і кулеметів потрапив до Гази, зверніть увагу, після 2011 року. І там, треба сказати, ні до чого була ні Росія, ні тим паче Україна під керівництвом президента Януковича. Це було після “арабської весни”. Там відбулися дві найважливіші події. Перша — падіння режиму Мубарака, прихід до влади в Каїрі Мухамеда Мурсі і “мусульманських братів”. А ХАМАС — це їхні рідні брати”, — пояснив Сергій Мигдаль.

Росії, очевидно, не потрібне вирішення палестинського питання, вважає Семиволос.

“По суті, вона використовує ХАМАС і зв’язки з ХАМАСом, з Іраном, зокрема, для того, щоб відповідним чином тиснути на Ізраїль”, — наголосив експерт.

Спонсорують угруповання ХАМАС також дружні Російській Федерації Північна Корея та Іран.

“Для Ірану Ізраїль — найважливіший ворог. Тому, незважаючи на ідеологічну, скажімо так, не зовсім спорідненість Ірану і ХАМАСу, бо іранське керівництво — шиїтські теократи, а ХАМАС сягає корінням у рух “Брати Мусульмани”, і крім того, що це сунітський політичний іслам. Проте, ворог мого ворога — мій друг”, — зазначив військовий оглядач Давид Шарп.

Не варто недооцінювати і власне виробництво зброї в секторі Гази, зазначають аналітики.

За роки правління ХАМАС кошти, які через благодійні фонди мали спрямувати на розвиток соціальної інфраструктури, терористи вкладали у власний ВПК, стверджують експерти.

“У 2000-і ХАМАС працював над створенням власної промисловості за допомогою ентузіастів та інших країн. Але в районі 2010-х цим зайнялися дуже-дуже серйозно за допомогою іранців. Треба розуміти, що сектор Гази — це не якесь село. Це два мільйони людей, плюс-мінус, де є університети, де є маса жителів із середньою технічною освітою і навіть вищою технічною, навіть із докторськими ступенями з точних наук”, — акцентував Шарп.

ХАМАС загалом або його військове крило визнано терористичними організаціями в низці держав, зокрема в Ізраїлі, США, ЄС і Великій Британії.

Читайте також: Ізраїль вражає інфраструктуру ХАМАСу за трьома напрямками — деталі від військового експерта

Як повідомлялося раніше, від початку нападу ХАМАС на Ізраїль росіяни не висловлюють публічну підтримку Тель-Авіву, а навпаки — знаходять виправдання нападу палестинської організації. Ба більше, терористи ХАМАС навіть публічно дякували Росії.

Прямий ефір