Президент Байден налаштований вкрай рішуче, його позиція не награна, — ізраїльський політолог про підтримку Києва і Тель-Авіва

Джо Байден. Фото: president.gov.ua

Президент США Джозеф Байден налаштований вкрай рішуче на підтримку Києва і Тель-Авіва. Таку думку сьогодні, 19 жовтня, в ефірі телеканалу FREEДОМ висловив ізраїльський політолог, громадський діяч Михайло Пелліверт.

“Мені здається, що це питання (затвердження і виділення пакетів допомоги, — ред.), швидше, технічне. Воля політична на цю дію є. Чомусь мені здається, що це буде єдиним пакетом. Це технічно, по-перше, сьогодні провести в Конгресі, в якому, як ми знаємо, створилася дуже непроста ситуація, практично шатдаун, якого США дивом поки що уникли. У цьому сенсі я б концентрував увагу на загальному масштабі цієї допомоги, яку, я впевнений, буде виділено, навіть якщо разом із цим буде проведено інші статті. Ми ж розуміємо, що технічно в Америці, наприклад, республіканці можуть вимагати виділити певну суму на будівництво стіни, наприклад, на кордоні з Мексикою”, — сказав він.

Тобто, вважає політолог, це буде якийсь такий політичний торг.

“Але я не маю жодного сумніву, що завершиться він насправді наймасштабнішим фінансовим, економічним пакетом допомоги, і тому в ті часи, в яких ми зараз перебуваємо, в ті дні, в які ми перебуваємо, будуть ухвалені безпрецедентні рішення. Учора особисто я переконався вкотре, що президент Байден налаштований вкрай рішуче, він не грає, це не награна позиція. Це те, у що особисто вірить він. Мені здається, це його емоційна, сентиментальна оцінка того, що відбувається”, — каже Пелліверт.

По-друге, це те, як Байден уявляє собі стратегічні інтереси Сполучених Штатів.

“І звісно, це і те, як він уявляє собі свій особистий інтерес, як і політика, ми це не повинні приховувати, Байден дуже хоче переобратися, і сьогодні та війна, яку в цьому разі веде Ізраїль, і Україна, я думаю, це його ставка, як і політика теж”, — підсумував ізраїльський політолог.

Читайте також: “Ми продовжимо підтримувати Ізраїль”: Байден відвідав Тель-Авів (ВІДЕО)

Нагадаємо, як заявила заступниця прессекретаря Пентагону Сабріна Сінгх, Вашингтон надає військову підтримку Ізраїлю на постійній основі й допомога триватиме. За її словами, Сполучені Штати збільшують свою військову присутність у регіоні, щоб запобігти розширенню конфлікту між Ізраїлем і ХАМАС. Ізраїль з офіційним візитом раніше відвідав президент США Джозеф Байден.

Прямий ефір