“Ми продовжимо підтримувати Ізраїль”: Байден відвідав Тель-Авів (ВІДЕО)

Джо Байден і Біньямін Нетаньяху. Ілюстративний скріншот: uatv.ua.tv

Президент Сполучених Штатів Америки Джо Байден сьогодні, 18 жовтня, прибув з офіційним візитом до Ізраїлю і провів переговори з прем’єр-міністром країни Біньяміном Нетаньягу, повідомляє FREEДОМ.

Байден прибув до Тель-Авіва, щоб продемонструвати підтримку США Ізраїлю у війні з ХАМАС. Американський президент зустрівся з прем’єр-міністром країни Біньяміном Нетаньягу і заявив, що ХАМАС гірше, ніж [міжнародна ісламістська сунітська терористична організація ІДІЛ] “Ісламська держава”, через звірячі вбивства ізраїльських громадян.

“Я тут сьогодні з простої причини — я хочу, щоб народ Ізраїлю, народ усього світу, знав позицію США. Терористична група ХАМАС убила понад 1 300 осіб. І це не перебільшення, якщо врахувати, що вбито, зокрема, 31 американця. ХАМАС узяв у заручники безліч людей, включно з дітьми. Ви сказали: “Уявіть, про що думали ці діти, які переховувалися від ХАМАС?” Я не можу собі це уявити. ХАМАС вчинив зло і звірства, після яких навіть ІДІЛ виглядає дещо розумнішим. Знайте, американці сумують разом із вами. Це справді так”, — заявив Байден.

Водночас Нетаньягу порівняв масштаби нападу ХАМАС на Ізраїль із терористичними актами в Сполучених Штатах Америки 11 вересня 2001 року.

“ХАМАС викрадав жінок, дітей і людей похилого віку, які пережили Голокост. Я знаю, що ви поділяєте наше обурення з цього приводу, і знаю, що ви поділяєте нашу рішучість повернути цих людей. 7 жовтня ХАМАС убив щонайменше 1 400 ізраїльтян. Держава з населенням менше ніж 10 млн осіб. Це еквівалентно загибелі понад 50 тис. американців за один день. Це 20 трагедій 11 вересня. Пане президенте, ви сказали, що ХАМАС гірший, ніж ІДІЛ. Канцлер Німеччини, який побував тут учора, сказав, що ХАМАС — це нові нацисти. Ви обидва маєте рацію”, — сказав Нетаньягу.

Німецький канцлер Олаф Шольц напередодні також прибув до країни і запевнив у повній підтримці Ізраїлю. По завершенню візиту Шольц не зміг одразу вилетіти з держави через сигнал повітряної тривоги в аеропорту Бен-Гуріон. Німецький політик був змушений покинути борт і лягти на землю під час обстрілу.

Зі свого боку, президент США Байден наголосив, що Вашингтон надасть Ізраїлю все необхідне для захисту від ХАМАС.

“Ми продовжимо підтримувати Ізраїль. Поки ви захищаєте свій народ, ми продовжимо працювати з вами та союзниками, щоб запобігти новим трагедіям для невинних цивільних осіб”, — констатував президент США.

Також планувалося, що Байден відвідає Йорданію для участі в саміті з королем Абдаллою II, президентом Єгипту Абделем Фаттахом ас-Сісі та президентом Палестинської автономії Махмудом Аббасом. Але захід скасували через удар по лікарні в Газі.

Читайте також: Байден відвідає Ізраїль: про цілі та головні меседжі візиту розповів Семиволос

Прямий ефір