Путінська Росія стає дедалі більше залежною від Китаю (ВІДЕО)

Президент РФ Володимир Путін і голова КНР Сі Цзіньпін, Фото: nytimes.com

КНР приймає представників 140 країн на саміті, присвяченому 10-й річниці ініціативи “Один пояс — один шлях”. Серед гостей форуму — єдиний представник Євросоюзу прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан та президент Росії Володимир Путін, повідомляє FREEДОМ.

В аеропорту Пекіна Путіна зустрів міністр комерції КНР Ван Веньтао. Згідно з протоколом, під час офіційного візиту главу держави мають зустрічати перші особи країни. Однак ані голова Китаю, ані його заступники, ані навіть представники МЗС держави в аеропорт не приїхали.

Російська пропаганда підносить візит Путіна до КНР як визначну подію глобального масштабу, але в самому Китаї про прибуття російського президента згадали стисло та лише на кількох державних телеканалах, при тому, що їх усього 49. У новинах на одному з них нагадали про ордер Міжнародного кримінального суду на арешт глави Кремля.

До слова, Пекін не ратифікував Римський статут, тому президент РФ і зміг туди поїхати. Мета його візиту — участь у форумі “Один пояс — один шлях”. 18 жовтня запланована зустріч глави Кремля з головою КНР. А в перший день форуму — 17 жовтня — Сі Цзіньпін зустрівся з прем’єр-міністром Угорщини Віктором Орбаном.

Ініціативу “Один пояс — один шлях” десять років тому запропонував глава Китаю. На його думку, вона дасть змогу створити глобальну інфраструктуру та енергетичні мережі, які з’єднають Азію з Африкою та Європою сухопутними й морськими маршрутами.

“Я хотів би скористатися цією можливістю, щоб разом із вами та іншими лідерами країн-учасниць обговорити бачення співробітництва та накреслити план розвитку, щоб сприяти співпраці в межах ініціативи “Один пояс — один шлях” для досягнення найкращих результатів у найближчі 10 років”, — сказав Сі Цзіньпін на зустрічі з Віктором Орбаном.

Крім прем’єр-міністра Угорщини ніхто з лідерів держав Євросоюзу не планує взяти участь у пекінському форумі.

Раніше під час візиту до Китаю глава європейської дипломатії Жозеп Боррель попередив Пекін про наслідки прямої військової підтримки Російської Федерації.

“Я попросив Китай, як постійного члена Ради безпеки ООН, використати свій вплив на Росію, щоб зупинити цю агресивну війну, і зробити так, щоб зернова угода була відновлена”, — сказав верховний представник ЄС із закордонних справ і політики безпеки.

Пекін неодноразово заявляв, що КНР не постачає зброю Росії. Водночас обсяг товарообігу між двома країнами після початку повномасштабного вторгнення Російської Федерації в Україну зріс до рекордного рівня — 190 млрд доларів за 2022 рік, за даними китайської митниці. У 2023-му сторони зобов’язалися довести обсяг торгівлі до 200 млрд доларів. Ось тільки, на думку експертів, ця взаємодія перестає бути партнерською та перетворюється на відносини прямої залежності.

“Росія стала сильно залежати від Китаю, який без вагань продовжує купувати російські вуглеводні… Економічні відносини Росії явно зміняться на багато років вперед. Вони будуть все більше залежати від Китаю… Ці країни принципово не довіряють одна одній. Наразі їх об’єднує неприязнь до Заходу й Америки”, — сказав аналітик з країн Азії Фрейзер Хоуї.

Для Пекіна Росія — це не тільки ринок збуту, але й доступ до природних ресурсів РФ, до того ж поза конкуренцією і на найбільш пільгових умовах.

Читайте також: Китайцям не подобається підвищена активність Путіна на саміті “Один пояс — один шлях”, — експерт Української асоціації китаєзнавців

Прямий ефір